45. Интернационални фестивал ИНФАНТ од 25. јуна до 2. јула 2018.

12/06/2018
  1. Интернационални фестивал алтернативног и новог театра ИНФАНТ, који организује Културни центар Новог Сада, биће одржан од 25. јуна до 2. jула 2018. године.

Тим поводом, на конференцији за новинаре, данас, 12. јуна  2018. године у Клубу „Трибина младих“ КЦНС-а говорили су: Симон Грабовац, селектор и извршни продуцент фестивала, Стеван Бодрожа, редитељ представе „Балканска тужбалица“ и писац и Милан Мађарев, редитељ представе „Пост квартет“.

Селектор и извршни продуцент фестивала Симон Грабовац рекао је да свако издање ИНФАНТ -а треба да понуди нешто ново, па је ове године учињен корак напред.Тема овогдишњег фестивала је „Нова позоришна парадигма“.

– Понудићемо неку врсту другачијег ангажованог театра који не упире прстом у око гледаоцу, него на другачији начин говори о свему што се догодило код нас, од ратова па до свих других проблема.У том смислу вероватно је најкарактеристичнија представа „Балканска тужбалица“ коју је режирао Стеван Бодрожа и која из перспективе оних који су страдали, говори слојевито о тим догађајима – најавио је Грабовац.

Говорећи о својој представи „Пост квартет,“ писац и редитељ представе Милан Мађарев, нагласио је да његова жеља није била да режира драму „Квартет“ Хајнера Милера, јер сматра да је увек важније оно што се „налази“ пре текста, у паузама и после тога.

– Оно што је било за мене интригантно је како довести  глумице да плешу, а да немају тог искуства. Свака представа је нова врста изазова – рекао је Мађарев.

Редитељ представе „Балканска тужбалица“ Стеван Бодрожа казао је да је представа настала у сарадњи Пулс театра и Пароброд театра из Београда и уз покровитељство аустријске амбасаде у Београду.

– Представа се бави феноменом несталих у ратовима 90-их на Балкану. Још се око 10.000 људи воде као нестали у свим државама бивше Југославије и њихове судбине су нерасветљене, а њихове породице и даље гаје наду у њихов повратак – рекао је Бодрожа.

Овогодишњи ИНФАНТ нуди публици 11 представа из Француске, Израела, Шпаније, Словеније, Македоније, Мађарске, Русије и Србије, које ће се одвијати на четирилокације: Културном центру Новог Сада, Српском народном позоришту, Новосадском позоришту и Штранду.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања