Професор доктор Марковић одржао предавање о улози српске елите у Војводини у доношењу Видовданског устава

12/12/2016

Професор доктор Саша Марковић одржао је трибину ”Улога српске политичке елите из Војводине у доношењу Видовданског устава Краљевине СХС  1921.” у понедељак 12. децембра на „Трибини младих“.

Професор доктор Марковић говорио је о политичким, уставним и националним процесима конституисања југословенске државе који је отпочео већ децембра 1918. године.

img_1213
Проф. др Саша Марковић

-Драго ми је да настављамо циклус предавања који се тематски односе на прошлост ових простора. Наша данашња прича говори о времену после Велике скупштине до Видовданског устава који је донет 1918. године – рекао је проф. др Марковић.

Аутор предавања објаснио је какве су биле прилике и превирања током настанка нове државе. Различити погледи у вези са уставно-правним идентитетом Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца условили су нову дисперзију страначко-политичког живота у Војводини. Процес доношења устава новоформиране државе био је одређен централистичким и федералистичким приступима. Међу војвођанским политичким актерима превладавало је становиште о чврстом уставном и националном јединству југословенске државе. Јаша Томић, Алекса Ивић, Јован Лалошевић су били корифеји овог става.

 

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања