Професор доктор Марковић одржао предавање о улози српске елите у Војводини у доношењу Видовданског устава

query_builder

Професор доктор Саша Марковић одржао је трибину ”Улога српске политичке елите из Војводине у доношењу Видовданског устава Краљевине СХС  1921.” у понедељак 12. децембра на „Трибини младих“.

Професор доктор Марковић говорио је о политичким, уставним и националним процесима конституисања југословенске државе који је отпочео већ децембра 1918. године.

img_1213

Проф. др Саша Марковић

-Драго ми је да настављамо циклус предавања који се тематски односе на прошлост ових простора. Наша данашња прича говори о времену после Велике скупштине до Видовданског устава који је донет 1918. године – рекао је проф. др Марковић.

Аутор предавања објаснио је какве су биле прилике и превирања током настанка нове државе. Различити погледи у вези са уставно-правним идентитетом Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца условили су нову дисперзију страначко-политичког живота у Војводини. Процес доношења устава новоформиране државе био је одређен централистичким и федералистичким приступима. Међу војвођанским политичким актерима превладавало је становиште о чврстом уставном и националном јединству југословенске државе. Јаша Томић, Алекса Ивић, Јован Лалошевић су били корифеји овог става.

 

Остави коментар

comment
Ваша имејл адреса неће бити јасно објављена. Поља која су обавезна обележена су са *
account_circle
email
language