Održano je predavanje o rodonačelniku srpskog liberalnog pokreta

29/01/2016

U Kulturnom centru, 28. januara u 17 časova, u klubu „Tribina mladih“ održano je predavanje pod nazivom „Politički pokret Svetozara Miletića“. Predavač je bio istoričar dr Miloš Savin.

On je kroz svoje predavanje upoznao prisutne sa značajem i delom Svetozara Miletića, hronološkim redosledom objasnio je u kom vremenu je živeo i radio Miletić i koliko je bitan za istoriju Novog Sada i srpsku istoriju uopšte.

Studiozno je objasnio i opisao prilike u 19. veku na ovim prostorima kao i to kako je tekao politički razvoj jedne ličnosti kakva je bio Svetozar Miletić. Izvršio je čitavu retrospektivu istorijskih događaja i procesa u 19. veku kao što su panslavizam, austrougarski paralamentarizam, srpski pokret u Vojvodini, formiranje srpskog liberalnog građanstva, ukidanje Srpske Vojvodine i drugih.

– Hvala Kulturnom centru na saradnji i prisutnima koji su došli da čuju predavanje o jednoj od najvažnijih ličnosti u srpskoj istoriji. Tema predavanja je  Svetozar Miletić, njegov politički pokret, osnivanje liberalnog društva i odnos prema ugarskom i austrijskom paralamentarizmu – rekao je dr Savin na početku svog izlaganja

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja