Одржано је предавање о родоначелнику српског либералног покрета

29/01/2016

У Културном центру, 28. јануара у 17 часова, у клубу „Трибина младих“ одржано је предавање под називом „Политички покрет Светозара Милетића“. Предавач је био историчар др Милош Савин.

Он је кроз своје предавање упознао присутне са значајем и делом Светозара Милетића, хронолошким редоследом објаснио је у ком времену је живео и радио Милетић и колико је битан за историју Новог Сада и српску историју уопште.

Студиозно је објаснио и описао прилике у 19. веку на овим просторима као и то како је текао политички развој једне личности каква је био Светозар Милетић. Извршио је читаву ретроспективу историјских догађаја и процеса у 19. веку као што су панславизам, аустроугарски параламентаризам, српски покрет у Војводини, формирање српског либералног грађанства, укидање Српске Војводине и других.

– Хвала Културном центру на сарадњи и присутнима који су дошли да чују предавање о једној од најважнијих личности у српској историји. Тема предавања је  Светозар Милетић, његов политички покрет, оснивање либералног друштва и однос према угарском и аустријском параламентаризму – рекао је др Савин на почетку свог излагања

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања