ДУГОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ ХАЏИ-АЛЕКСАНДРА ЂУРОВИЋА ЗАСНОВАН НА КЊИЗИ „ЉЕТОПИС НОВОГ КОСОВСКОГ РАСПЕЋА“ МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА

26/10/2015
ДУГОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ ХАЏИ-АЛЕКСАНДРА ЂУРОВИЋА
ЗАСНОВАН НА КЊИЗИ „ЉЕТОПИС НОВОГ КОСОВСКОГ РАСПЕЋА“
МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА

10. новембар Нови Сад Културни центар Новог Сада 19:00 сати

Vijn

  „Ви идите, Ја нећу!“ је дугометражни документарни филм, заснован на књизи „Љетопис новог косовског Распећа“ Митрополита Амфилохија, која нам открива неиспричану истину о косовско-метохијском страдању српског народа, његовог верског и културног наслеђа кроз целу историју, а посебно 1998. и 1999. године, са освртом на породичну драму несталог Милоша Ћирковића.
Сниматељ, сценариста, монтажер, композитор, режисер: Хаџи – Александар Ђуровић
У филму учествују: Његова Светост Патријарх Српски Господин Иринеј, Митрополит Амфилохије, Владика Теодосије, Владика Јоанијкије, Владика Давид, Игуманија Пећке патријаршије мати Февронија Протојереј-ставрофор Радомир Никчевић Протојереј-ставрофор Миљко Корићанин, јереј Петар Церовић и Ђурђина Ћирковић.
Mузика: Светлана Стевић, гуслар Бошко Вујичић
Продуценти: Љиљана Хабјановић Ђуровић, Милован Ђуровић
Трајање: 94 минута
Производња: 2015. година
Продукција: Александрија Филм
Дистрибутер: Stella Film

hadzi

Биографија

ХАЏИ-АЛЕКСАНДАР ЂУРОВИЋ, редитељ и продуцент
 Рођен у Београду 1988. Године. Дипломирао 2010. на Академији Уметности у Београду, где данас ради као асистент. Радио је и као асистент еминентних српских редитеља на неколико филмова и телевизијских серија. Режирао је неколико међународно награђиваних кратких играних и документарних филмова. Аутор је звучне књиге „Петкана“. Премијеру дебитантског филма „Љубав Долази Касније“ имао је на 41. ФЕСТ-у, 2013. Освојио је и награду за Најбољег редитеља на Беверлy Хиллс Филм Фестивал-у.
Вишеструки је лауреат фестивала Златни витез у Русији. Његов последњи кратки играни филм „Ђурђевак Црвени“ био је у селекцији 39. фестивала у Монтреалу. „Ви Идите, Ја Нећу!“ је његов први дугометражни документарни филм.
Редитељска експликација
„Велика ми је част и као вернику, Хаџији, али и као редитељу што ми је Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије указао огромно поврење да урадим ову причу. Кроз рад на филму, који је трајао око девет месеци, проживео сам само делић патње и страдања, али и васкрснућа нашег народа и његове вере. Невероватна је прича о подвигу једног човека, али и целог српског народа и Православне цркве, са вером и жељом да се сачува Света земља Косова и Метохије. Пут по Метохији је на мене оставио велики утисак, али и жељу да се поново вратим тамо. Пуно тога ми не знамо о периоду 1998-1999. и зато мислим да је овај филм веома важан, јер жртве заслужују да се не забораве. Заборав је страшнији од подсећања. Иако је филм документарна драма, он ипак завршава љубављу, вером и надом и  се да ће остати документ за будуца покољења. Прошло је 16 година од рата али борба и даље траје.“
Хаџи-Александар Ђуровић

редитељ / film director

http://www.imdb.com/name/nm3195629/
https://vimeo.com/aleksandrijafilm
http://www.aleksandrijafilm.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања