27. март 1941. – реализација или суицид једног народа

29/05/2018

Tрибина „27. март 1941. – реализација или суицид једног народа” одржана је у уторак, 29. маја у Клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Милован Балабан, историчар.

На почетку трибине Балабан је казао да je догађај од 27. марта 1941. увек актуелна тема у српској историографији, али и књижевности, антропологији и другим облицима сазнања, укључујући и духовни поглед на свет, где се тадашње опредељење сагледава кроз духовну вертикалу народа. То је, додао је Балабан, уједно и морална дилема.

О овој теми мишљења су опречна, додао је аутор трибине. Она и данас деле народ, као и његове елитне представнике. Овај догађај је потребно разумети и о њему непрестано расуђивати, јер је репрезент честих избора кроз историју који су Србима били наметани, па чак услед тога постали и народни усуд.

Балабан је подсетио на 27. март 1945. године, на велики митинг Народног фронта у тренутку када још није укинута монархија, али је преко Споразума Тито–Шубашић, а под диригентском палицом Винстона Черчила, извршен прелаз да би нова комунистичка власт добила легалитет. То се десило тек када је на чело владе дошао Шубашић.

На том митингу Тито није одмах хтео да учествује. Тек када је видео да су околности добре, изашао je за говорницу и поставио темеље духовног модела који ће владати наредних деценија.

Касније ће се, рекао је Балабан, развити мит да је КПЈ стала на чело народних маса које су биле дезоријентисане после срамног потписа приступању Тројном пакту 25. марта 1941. године.

Балабан је изнео став да је тог 27. марта 1945. године заокружена окупација, окупиран је дух народа, пошто је бесрамно присвојено оно што једној организацији није припадало.

– Тај чин од 27. марта 1945. године био је кључни да се преузме модел отпора и контакта са западним савезницима, првенствено Британијом и Америком, што ће Тито добро „наплатити” током 35 година своје владавине. Јер, током тих година, комунизам у Југославији ушао је у западну сферу и није био ни налик на онај у Бугарској или у Мађарској – закључио је Балабан.

 

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања