Други дан фестивала „Poezika“

07/06/2015

У просторијама новосадског Културног центра, као и у галерији ИТД која се налази на Петроварадинској тврђави, успешно је одржан и други фестивалски дан ауторске музике под називом “Poezika”. Овај пут присутним гостима је омогућена својеврсна прилика да поред музичког дела програма, будно испрате и радионицу коју је водила Катарина Јуванчић под називом “Пробудимо успаванке у нама”, али и да погледају инспиративни документарни филм „A night in Zagreb”.

На Трибини младих заинтересованим Новосађанима  представила се београдска уметница Мирјана Маринковић, која је уједно и победник конкурса за посебне актере. Титулу лауреата овог фестивала, завреднила је песмом „Успаванка“.

 –Сама песма постоји дужи временски период, тачније две године. Мени је лично драго да је ова песма, која је превасходно посвећена породици и круни једне породице (деци), завреднела овако високо место на фестивалу. У мом стваралаштву је заступљено више праваца, али их све уједињује искрена љубав према музици. Када вас известан текст додирне, онда на њега сасвим спонтано сиђе и музика – закључила је Мирјана.

Након Мирјаниног наступа, на Трибини младих се појавила и македонска представница “TELEMAMA”. Она нам је уједно и открила поједине детаље свог музичког опредељења.

Примарно сам визуелна уметница, а самом музиком сам почела да се бавим за време трудноће. Моје песме су на македонском језику, што је изазов у односу на енглески језик. За сада имам десет ауторских песама, што ми пружа могућност да сада већ одржим мали самостални концерт. Моја музика одише тоналитетом успаванки, али то наравно не значи да бежим од другачијих звукова – речи су „TELEMAMA“.

Нешто касније, са почетком од 22 часа, у просторијама Велике сале КЦНС, појавио се и “CHRIS ECKMAN i BERNARD KOGOVŠEG” , оправдавши улогу звезде вечери.

Заинтересовани грађани сам фестивал могу посетити и данас, тачније могу посетити Трибину младих од 18 часова, и тако подржати радионицу “Muzičke priče – Music Talks“(Душан Страјнић, Страy Догг, Србија).

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања