Uskoro počinje Regionalni festival autorske muzike „Poezika“

02/06/2015

 

Regionalni festival autorske muzike pod nazivom „Poezika“ zvanično će početi u petak, 5. juna i trajaće sve do 7. juna. Festival će biti održan u novosadskom Kulturnom centru, ali i na Petrovaradinskoj tvrđavi u galeriji ITD. Manifestaciju će zvanično otvoriti v. d. direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović, a program će početi nastupom pobednika konkursa za posebne aktere na Tribini mladih. Nakon otvaranja nastupiće Zvonka Obajdin i Svemir iz Hrvatske, a posle njih u Velikoj sali KCNS možemo očekivati i koncert grupe Rebel Star.

Umetnički direktor Festivala gospodin Miloš Zubac na konferenciji za novinare je izjavio da je naročito zadovoljan uspešnim konkursom za mlade autore, što potvrđuje rekordni broj prijavljenih muzičara.

– Podatak koji nam govori da smo do sada afirmisali preko osamdeset mladih ljudi, prezentujući njihov rad, daje nam za pravo da verujemo u ispravnost našeg posla. Pored toga, publika će biti počastvovana i prisustvom deklarisanih i energičnih bendova sa mnogobrojnom publikom u zemljama iz kojih potiču – dodao je on.

 

Drugog i trećeg dana Novosađanima će se predstaviti antropolog i kantautorka Katarina Juvančić iz Slovenije koja će voditi radionicu pod nazivom Probudimo uspavanke u nama, dok će se program nastaviti odličnim koncertima Mirjane Marinković, Telemama, Kris Ekmana. Poslednjeg dana sugrađani će imati priliku da posete radionicu Muzičke priče, pod rukovodstvom Dušana Strajnića poznatijeg kao Stray Dogg. Osim dobre muzike i radionica, na ovom festivalu biće prikazan i dokumentarno-muzički film Noć u Zagrebu, koji predstavlja hrvatski bend The Bambi Molesters. Shodno tome, Novosađane očekuju tri dana odlične zabave, muzike i uživanja, a ulaz na festival je besplatan.

 

Festival „Poezika“ svoj imidž zasniva na promociji istrajnog autorskog rada, autentičnog lirsko-muzičkog izraza i izvođačke veštine. Predstavljaju se odabrani izvođači iz regiona, kantautori i grupe, stvaraoci koji neguju lirske vrednosti, podjednako kao i muzičke. Osim muzičkog dela ovaj festival prate i kreativno-edukativne radionice na kojima se ostvaruje saradnja između mladih autora i već afirmisanih muzičara i stručnjaka. Ulaz na radionice je besplatan, uz obaveznu prijavu, a svi zainteresovani se mogu prijaviti na mejl [email protected]. Izuzev pomenutih sadržaja, festival POEZIKA obuhvata filmske projekcije, književne promocije i izložbe.

 

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja