Ускоро почиње Регионални фестивал ауторске музике „Poezika“

02/06/2015

 

Регионални фестивал ауторске музике под називом „Poezika“ званично ће почети у петак, 5. јуна и трајаће све до 7. јуна. Фестивал ће бити одржан у новосадском Културном центру, али и на Петроварадинској тврђави у галерији ИТД. Манифестацију ће званично отворити в. д. директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић, а програм ће почети наступом победника конкурса за посебне актере на Трибини младих. Након отварања наступиће Звонкa Обајдин и Свемир из Хрватске, а после њих у Великој сали КЦНС можемо очекивати и концерт групе Rebel Star.

Уметнички директор Фестивала господин Милош Зубац на конференцији за новинаре је изјавио да је нарочито задовољан успешним конкурсом за младе ауторе, што потврђује рекордни број пријављених музичара.

– Податак који нам говори да смо до сада афирмисали преко осамдесет младих људи, презентујући њихов рад, даје нам за право да верујемо у исправност нашег посла. Поред тога, публика ће бити почаствована и присуством декларисаних и енергичних бендова са многобројном публиком у земљама из којих потичу – додао је он.

 

Другог и трећег дана Новосађанима ће се представити антрополог и кантауторка Катарина Јуванчић из Словеније која ће водити радионицу под називом Пробудимо успаванке у нама, док ће се програм наставити одличним концертима Мирјане Маринковић, Телемама, Крис Екмана. Последњег дана суграђани ће имати прилику да посете радионицу Музичке приче, под руководством Душана Страјнића познатијег као Stray Dogg. Осим добре музике и радионица, на овом фестивалу биће приказан и документарно-музички филм Ноћ у Загребу, који представља хрватски бенд The Bambi Molesters. Сходно томе, Новосађане очекују три дана одличне забаве, музике и уживања, а улаз на фестивал је бесплатан.

 

Фестивал „Poezika“ свој имиџ заснива на промоцији истрајног ауторског рада, аутентичног лирско-музичког израза и извођачке вештине. Представљају се одабрани извођачи из региона, кантаутори и групе, ствараоци који негују лирске вредности, подједнако као и музичке. Осим музичког дела овај фестивал прате и креативно-едукативне радионице на којима се остварује сарадња између младих аутора и већ афирмисаних музичара и стручњака. Улаз на радионице је бесплатан, уз обавезну пријаву, а сви заинтересовани се могу пријавити на мејл [email protected]. Изузев поменутих садржаја, фестивал ПОЕЗИКА обухвата филмске пројекције, књижевне промоције и изложбе.

 

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања