PROGRAMSKI GODIŠNJI IZVEŠTAJ KCNS ZA 2014. GODINU

29/05/2015

 

U toku 2014. godine u Kulturnom centru Novog Sada održano je ukupno 852 programa, 21 projekat, prikazano je 543 filmova sa 658 projekcija. Objavljeno je i šest brojeva časopisa „Polja“ i deset knjiga.

Muzička redakcija:

Održano je pet tradicionalnih muzičkih ciklusa, šest humanitarnih i jedan poseban koncert, što je ukupno 40 koncerata. Takođe, održan je i 16. Novosadski džez festival, u čijem je glavnom programu nastupilo devet ansambala, a vrlo bogat bio je i prateći program Festivala. Ove godine na Festivalu su nastupile svetske džez veličine poput Kenija Barona i Dejva Holanda, Meta Bjanka, Stiva Svoloua... Prateći programi su podrazumevali održavanje koncerata, promocije knjiga, radionica, predavanja, izložbi i nezaobilaznih džem sešna.

Govorna redakcija:

Kao i svake godine i 2014. održane su tradicionalne manifestacije „Antićevi dani“ sedmi po redu, kao i osmi Međunarodni festival proze „Prosefest“. U okviru redovne delatnosti realizovano je 13 ciklusa, među kojima ciklusi „Portreti“, „Savremena srpska poezija i proza“, „Žiža“, „Otvorena vrata“…

Likovna redakcija:

Kulturni centar Novog Sada poseduje tri galerijska prostora (Likovni salon, Mali likovni salon i Klub Tribina mladih) u kojima se izlaže, ali su umetnici ove godine izlagali i u zgradi Rektorata, u saradnji koja su ostvarili KCNS i Novosadski univerzitet.

Filmska redakcija:

Kao i sveke godine Filmska redakcija realizovala je nekoliko tradicionalnih ciklusa filmova: „Film 2014“ (povodom FEST-a), „Španski metar“, „Gete fest“ (festival nemačkih filmova), „Dani italijanskog filma“, „Uhvati sa mnom ovaj dan“… Održan je i tradicionalni 18. Festival „Euro-in film 2014“ koji je, kao i obično, privukao mnoštvo publike. Takođe, nekoliko puta u toku godine održan je ciklus francuskih filmova, u saradnji sa Francuskim institutom.

 Izdavačka delatnost:

Objavljeno je šest brojeva časopisa „Polja“, a dve knjige u edicijama „Antićevi dani“i „Prosefest“. Iz edicije „Džepni anagram“ izašlo je osam dela. Jedno od naših izdanja „Sabo je stao“ autora Ota Horvata ušlo je u najuži izbor za prestižnu Ninovu nagradu za 2014. godinu.

Scenska redakcija:

Realizovana je predstava „Monolog“  u produkciji KCNS koja je pored izvođenja u Kulturnom centru igrana još i u Rumi, Subotici kao i u inostranstvu (Rumunija). Održano je i više radionica, kao i ciklusa predavanja o scenskom dizajnu. Naravno, održan je i 41. „INFANT“ (Internacionalni festival alternativnog i novog teatra), u okviru kog je bilo mnoštvo predstava, okruglih stolova, izložbi, prezentacija i performansa.

Američki kutak:

Kao i svake godine, u Američkom kutku su se gotovo svakodnevno održavale radionice za decu, predavanja, konverzacije, prikazivali filmovi, promovisale knjige, održavale izložbe fotografija… Dva puta mesečno u Američkom kutku održavao se i ciklus „Svet digitalne umetnosti“, a važno je reći da je prošla godina bila jubilarna, jer je Kutak proslavio deseti rođendan.

Posebni projekti:

– „Art maraton“ (devet programa) među kojima su bili festival regionalne autorske muzike „Poezika“, 2. Međunarodna konferencija poliglota, Međunarodni dan animacije, premijera filma „Arčibald Rajs“, izložba „Pribilovci“, predstava „Solunci govore“, koncert grupe „Divanhana“, izložba i knjiga „Antilogika slike“…

– Proslava novogodišnjih praznika („Trg otvorenog srca“)

– Evropska prestonica kulture 2021. (prezentacija Novog Sada na Međunarodnom dunavskom festivalu u Ulmu)

– Nastavak saradnje KCNS-a i Centra za socijalni rad

2. Međunarodna dunavska konferencija o kulturi

– Projekat „Kulturni centar Novog Sada omladini Novog Sada“ (predavanja „Psihopolis“, predavanja Aleksandra Šibula, koncert Jovana Kolundžije)

– Jubileji 60. godina od osnivanja Tribine mladih

– Saradnja ustanova kulture Dortmund-Novi Sad (Četvrta letnja džez akademija)

– Obeležavanje dana Grada Novog Sada

– Godišnjica Novosadske racije, „Ledena tišina“ sećanje na žrtve Novosadske racije 1942.

– Dani sveslovenske pismenosti

– Digitalizacija (ubrojčavanje) kulturne baštine Novog Sada (konferencija Bibliteh)

– Kulturni aktivizam mladih i interkulturalni dijalog (seminar)

– Učešće na sajmu knjiga u Beogradu

Infografika 2015

Detaljan infografik možete pogledati ovde.

Pročitajte i prethodne izveštaje:

Šestomesečni izveštaj: KCNS 760% otvoreniji za građane

Prvih 100 dana Andreja Fajgelja na čelu KCNS

Izveštaj o radu KCNS 2012/2013.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja