ПРОГРАМСКИ ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ КЦНС ЗА 2014. ГОДИНУ

29/05/2015

 

У току 2014. године у Културном центру Новог Сада одржано је укупно 852 програма, 21 пројекат, приказано је 543 филмова са 658 пројекција. Објављено је и шест бројева часописа „Поља“ и десет књига.

Музичка редакција:

Одржано је пет традиционалних музичких циклуса, шест хуманитарних и један посебан концерт, што је укупно 40 концерата. Такође, одржан је и 16. Новосадски џез фестивал, у чијем је главном програму наступило девет ансамбала, а врло богат био је и пратећи програм Фестивала. Ове године на Фестивалу су наступиле светске џез величине попут Кенија Барона и Дејва Холанда, Мета Бјанка, Стива Сволоуа... Пратећи програми су подразумевали одржавање концерата, промоције књига, радионица, предавања, изложби и незаобилазних џем сешна.

Говорна редакција:

Као и сваке године и 2014. одржане су традиционалне манифестације „Антићеви дани“ седми по реду, као и осми Међународни фестивал прозе „Просефест“. У оквиру редовне делатности реализовано је 13 циклуса, међу којима циклуси „Портрети“, „Савремена српска поезија и проза“, „Жижа“, „Отворена врата“…

Ликовна редакција:

Културни центар Новог Сада поседује три галеријска простора (Ликовни салон, Мали ликовни салон и Клуб Трибина младих) у којима се излаже, али су уметници ове године излагали и у згради Ректората, у сарадњи која су остварили КЦНС и Новосадски универзитет.

Филмска редакција:

Као и свеке године Филмска редакција реализовала је неколико традиционалних циклуса филмова: „Филм 2014“ (поводом ФЕСТ-а), „Шпански метар“, „Гете фест“ (фестивал немачких филмова), „Дани италијанског филма“, „Ухвати са мном овај дан“… Одржан је и традиционални 18. Фестивал „Еуро-ин филм 2014“ који је, као и обично, привукао мноштво публике. Такође, неколико пута у току године одржан је циклус француских филмова, у сарадњи са Француским институтом.

 Издавачка делатност:

Објављено је шест бројева часописа „Поља“, а две књиге у едицијама „Антићеви дани“и „Просефест“. Из едиције „Џепни анаграм“ изашло је осам дела. Једно од наших издања „Сабо је стао“ аутора Ота Хорвата ушло је у најужи избор за престижну Нинову награду за 2014. годину.

Сценска редакција:

Реализована је представа „Монолог“  у продукцији КЦНС која је поред извођења у Културном центру играна још и у Руми, Суботици као и у иностранству (Румунија). Одржано је и више радионица, као и циклуса предавања о сценском дизајну. Наравно, одржан је и 41. „ИНФАНТ“ (Интернационални фестивал алтернативног и новог театра), у оквиру ког је било мноштво представа, округлих столова, изложби, презентација и перформанса.

Амерички кутак:

Као и сваке године, у Америчком кутку су се готово свакодневно одржавале радионице за децу, предавања, конверзације, приказивали филмови, промовисале књиге, одржавале изложбе фотографија… Два пута месечно у Америчком кутку одржавао се и циклус „Свет дигиталне уметности“, а важно је рећи да је прошла година била јубиларна, јер је Кутак прославио десети рођендан.

Посебни пројекти:

– „Арт маратон“ (девет програма) међу којима су били фестивал регионалне ауторске музике „Поезика“, 2. Међународна конференција полиглота, Међународни дан анимације, премијера филма „Арчибалд Рајс“, изложба „Прибиловци“, представа „Солунци говоре“, концерт групе „Диванхана“, изложба и књига „Антилогика слике“…

– Прослава новогодишњих празника („Трг отвореног срца“)

– Европска престоница културе 2021. (презентација Новог Сада на Међународном дунавском фестивалу у Улму)

– Наставак сарадње КЦНС-а и Центра за социјални рад

2. Међународна дунавска конференција о култури

– Пројекат „Културни центар Новог Сада омладини Новог Сада“ (предавања „Психополис“, предавања Александра Шибула, концерт Јована Колунџије)

– Јубилеји 60. година од оснивања Трибине младих

– Сарадња установа културе Дортмунд-Нови Сад (Четврта летња џез академија)

– Обележавање дана Града Новог Сада

– Годишњица Новосадске рације, „Ледена тишина“ сећање на жртве Новосадске рације 1942.

– Дани свесловенске писмености

– Дигитализација (убројчавање) културне баштине Новог Сада (конференција Библитех)

– Културни активизам младих и интеркултурални дијалог (семинар)

– Учешће на сајму књига у Београду

Infografika 2015

Детаљан инфографик можете погледати овде.

Прочитајте и претходне извештаје:

Шестомесечни извештај: КЦНС 760% отворенији за грађане

Првих 100 дана Андреја Фајгеља на челу КЦНС

Извештај о раду КЦНС 2012/2013.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања