25 dana, 320 filmova i više od 7500 minuta filmskog spektakla u Kulturnom centru Novog Sada.

10/12/2015
Za dva dana počinje počinje mesec filmskog praznika – Euro In Film

Festival evropskog i nezavisnog filma „Euro-In“ biće održan od 4. do 28. decembra u Velikoj Sali Kulturnog centra Novog Sada. Tokom narednih 25 dana sugrađani očekuje niz značajnih filmskih ostvarenja iz ove godine, najavio je urednik Festivala i filmskog programa KCNS Đorđe Kaćanski.-Novosađani će moći da pogledaju filmove koji su prikazani na Berlinskom, Kanskom, Vencijanskom i mnogim drugim istaknutim festivalima ove godine – rekao je Kaćanski, dodavši da će osim kategorije „Glavni tokovi“, biti prikazani i dokumentarni, eksperimentalni, kratki, ali i celovečernji filmovi koji su značajni za svetsku kinematografiju.

Skoro čitav jedan mesec Novosađani će imati priliku da pogledaju više od 320 filmskih ostvarenja iz različitih krajeva Evrope i sveta. Prvog dana festivala biće prikazan film „Frankofonija“, koji je nagrađen za najbolji evropski film na ovogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu. Euro in Film će zvanično otvoriti proslavljeni reditelj Goran Radovanović čiji je film „Enklava“ ovogdišnji srspki kandidat za Oskara. Zainteresovani će i to ostvarenje moći da vide prvog dana Festivala, a očekuju ih i brojne druge filmske poslastice.

„Tokom 19. godina broj prijatelja ovog Festivala se povećavao, tako da mi danas sa ponosom možemo da kažemo kako imamo jednu svetsku saradničku mrežu. Njihov trud i entuzijazam je doprineo da ovogodišnji Festival bude kvalitetan i konecpcijski jedinstven„ dodao je Kaćanski.

Tokom Festivala biće održana i brojna predavanja i radionice namenjena mladim profesionalcima, studentima, ali i ljubiteljima sedme umetnosti. Takođe, biće otvoren i konkurs za prikazivanje kratkih filmova mladih stvaralaca pod nazivom „Prikaži svoj film“, a više o konkrusu možete saznati na zvaničnom sajtu Euro in Film. Program će takođe upotpuniti i brojne promocije knjiga ali i izuzetne izložbe filmskih plakata, okrugli stolovi i promocije prijateljskih Festivala.

Festival su finansijski podržali Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Republičko ministarstvo za kulturu i informsanje i „Europa Cinemas“.Filmski sladokusci, pojedinačne ulaznice mogu kupiti po ceni od 150 dinara, dok je dnevna 200 dinara. Karte se mogu kupiti na bileternici Kulturnog centra Novog Sada, svakog dana od 19:00 časova.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja