25 дана, 320 филмова и више од 7500 минута филмског спектакла у Културном центру Новог Сада.

10/12/2015
За два дана почиње почиње месец филмског празника – Еуро Ин Филм

Фестивал европског и независног филма „Еуро-Ин“ биће одржан од 4. до 28. децембра у Великој Сали Културног центра Новог Сада. Током наредних 25 дана суграђани очекује низ значајних филмских остварења из ове године, најавио је уредник Фестивала и филмског програма КЦНС Ђорђе Каћански.-Новосађани ће моћи да погледају филмове који су приказани на Берлинском, Канском, Венцијанском и многим другим истакнутим фестивалима ове године – рекао је Каћански, додавши да ће осим категорије „Главни токови“, бити приказани и документарни, експериментални, кратки, али и целовечерњи филмови који су значајни за светску кинематографију.

Скоро читав један месец Новосађани ће имати прилику да погледају више од 320 филмских остварења из различитих крајева Европе и света. Првог дана фестивала биће приказан филм „Франкофонија“, који је награђен за најбољи европски филм на овогодишњем Венецијанском филмском фестивалу. Еуро ин Филм ће званично отворити прослављени редитељ Горан Радовановић чији је филм „Енклава“ овогдишњи срспки кандидат за Оскара. Заинтересовани ће и то остварење моћи да виде првог дана Фестивала, а очекују их и бројне друге филмске посластице.

„Током 19. година број пријатеља овог Фестивала се повећавао, тако да ми данас са поносом можемо да кажемо како имамо једну светску сарадничку мрежу. Њихов труд и ентузијазам је допринео да овогодишњи Фестивал буде квалитетан и конецпцијски јединствен„ додао је Каћански.

Током Фестивала биће одржана и бројна предавања и радионице намењена младим професионалцима, студентима, али и љубитељима седме уметности. Такође, биће отворен и конкурс за приказивање кратких филмова младих стваралаца под називом „Прикажи свој филм“, а више о конкрусу можете сазнати на званичном сајту Еуро ин Филм. Програм ће такође употпунити и бројне промоције књига али и изузетне изложбе филмских плаката, округли столови и промоције пријатељских Фестивала.

Фестивал су финансијски подржали Градска управа за културу Града Новог Сада, Републичко министарство за културу и информсање и „Europa Cinemas“.Филмски сладокусци, појединачне улазнице могу купити по цени од 150 динара, док је дневна 200 динара. Карте се могу купити на билетерници Културног центра Новог Сада, сваког дана од 19:00 часова.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања