Антилогика слике на свом путу у галерији „Canvas“

13/05/2015

Монографија „Антилогика слике“ у издању Културног центра Новог Сада, представљена је у Арт галерији „Canvas“. О сликама и причама које се налазе у овој несвакидашњој књизи говорили су истакнути писац и есејиста Бранко Кукић, доајен српског новинарства Милан Влајчић, као и заменица директора Културног центра Новог Сада Сунчица Марковић.

Да је ова монографија један одличан спој уметника и писаца, говори и чињеница велике посете и заинтересованости Београђана, који су дошли у великом броју, те и да су све монографије распродате. Истакнути уметник Славко Крунић, по чијем одабиру су изложена дела еминентних сликара, и заменица директора новосадског Културног центра Сунчица Марковић захвалили су се на великој посети али и подршци уметника који се налазе у овој монографији. Своја дела изложили су: Михајло Ђоковић Тикало, Александар Луковић Лукијан, Дејан Уларџић, Славко Крунић, Зоран Круљ, Немања Митровић, Снежана Петровић, Отто Рапп Момчило Мацановић, Дадо Ђурић, Војо Станић, Силвано Браидо, Пламен Легкоступ,Пенио Пенев, Ганчо Карабаџаков Док су текстове за ова дела написали следећи писци: Александар Гаталица, Давид Албахари, Љубица Арсић, Боривој Герзић, Ивана Димић, Драган Јовановић Данилов, Немања Митровић, Мирјана Огњановић, Александар Палавестра, Иван Токин, Драган Ранковић, Угљеша Шајтинац, Вал Монд (Велика Британија), Елоди Пинел (Француска), Харалд Воетман Кристијансен (Данска).

Окосница прича из ове необичне монографије су одређене слике, сагледане кроз хумор, иронију, гротеску, апсурд. Замисао подразумева интеракцију слике и текста, те су стога писци, по предлогу Маријане Огњановић, позвани  да напишу кратку причу „према мотивима“ слике неког од сликара.

Еминентни писац и есејиста Бранко Кукић рекао је да га ово вече подсећа на једну промоцији где су такође међу осталим посетиоцима били истакнути писци и сликари. – Оно што ме је у овој књизи изненадило, док сам је читао, јесте осећање да су сликари декадентни а да су сви писци у духу времена. Када се сликари и писци споје, значи да је дошло време беспокоја. И то значи да је дошло време промене. – рекао је Кукић. Поставка која се састоји од радова истакнутих уметника и писаца за Милана Влајчића представља сјајан спој Славка Крунића и Маријане Огњановић. Изложба „Антилогика слике“ након представљања у Новом Саду, Шабцу, Књажевцу стигла је и до  Београда и наставља свој пут кроз Србију, Бугарску, Италију, Црну Гору, Словенију и Босну.

Ово је била прилика, да Културни центар Новог Сада испуни жељу сликарке Милице Грбић, која је своја  дела дала на аукцију, а чији је приход желела да поклони младом неафирмисаном уметнику као подстрек и мотивисање. Госпођа Грбић је одабир уметника препустила Културном центру Новог Сада, те смо се одлучила за најмлађег уметника, Душана Кртолицу који је своје радове представио публици изложбом „Чувар Нојеве барке“ . Заменица директора КЦНС-а Сунчица Марковић, уручила  је новчани приход који је добијен од ове аукције, пожелевши му у име Културног центра да оствари своју жељу и илуструје енциклопедију о животињама.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања