ИРИНА ДЕРЕТИЋ – ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ “ ПЛАТОНОВА ФИЛОЗОФСКА МИТОЛОГИЈА“

14/04/2015

Сјајан допринос српској филозофској баштини

Промоција књиге  Ирине Деретић “ Платонова филозофска митологија“ одржана је на Трибини младих Културног центра Новог Сада.   

IMG_8292

Осим аутора о делу су говорили  др Жељко Калуђеровић и  др Драган Проле.

По тврдњи професора др Јована Аранђеловића, рецензента ове књиге, студија Ирине Деретић Платонова филозофска митологија представља изузетан допринос српској филозофској баштини, јер на јединствен, оригиналан и свеобухватан начин приступа изучавању Платонових митова. У овој студији о Платоновим митовима, његови митови приповедају заправо о средишњим проблемима његове филозофије, почевши од тога каква је структура видљивог света и улоге бога у њему, преко човековог психичко-когнитивног устројства и наше еротике, па све до исправног етичког просуђивања и разумевања односа човекове слободе и нужности космичког поретка.

 

БИОГРАФИЈА

Ирина Деретић (1969, Београд) − филозоф, писац, доцент на Одељењу за филозофију Филозофског факултета у Београду. Поред више радова на српском, енглеском, немачком и руском језику, објавила је и књиге: Како именовати биће (2001) Логос, Платон, Аристотел (2009) и Из Платонове филозофије (2010) Уредник је издања и руководилац пројекта ,,Историја српске филозофије“. Предавала је на Универзитетима у Немачкој, Шведској и  Русији.  Добитник је више домаћих и међународних стипендија и награда.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања