Дунавски интернационални семинар 01.04 – 4.04.

31/03/2015

 

Организациони одбор за кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године, посебну пажњу посвећује образовним и партиципативним пројектима намењених младима. У претходном периоду је стога организован низ пројеката са циљем укључивања омладине у културне догађаје на територији Новог Сада, са посебним акцентом на међународну културну сарадњу. Овакве манифестације засигурно ће имати приоритет и убудуће, а представљаће и веома значајан део стратегије и апликације за спровођење програма Европске престонице културе.

Организатор семинара је Центар за истраживање Дунавског региона из Новог Сада који се бави организацијом семинара и других манифестације у области истраживања овог региона. Пројекат је реализован у сарадњи са Европском дунавском академијом (ЕДА), јавним институцијама и приватним предузећима, као и домаћим и страним партнерима из Дунавског региона.

У складу са наведеним, Одбор је одлучио да подржи одржавање Дунавског интернационалног семинара, који окупља 25 младих стручњака из области Дунавског региона са циљем неформалне едукације, умрежавања и сарадње младих у овој важној географској области. Учесници семинара су млади истраживачи, студенти мастерских и докторских студија, као и постдипломци из различитих земаља Дунавског региона. Овај пројекат је усмерен и на стицање нових знања из области Дунавских истраживања, али и суочавању са изазовима и проблемима младих у овој регији.

Дунавски интернационални семинар одржаће се у просторијама Културног центра Новог Сада у периоду од 1. до 4. априла 2015. године. Биће одржано пет предавања, две панел дискусије, предавања представника успешних компанија, организована посета музеју и обилазак града, а свечано ће бити затворен уз доделу сертификата учесницима у градским институцијама.

Усклађеност пројекта Дунавски интернационални семинар са пројектом Нови Сад 2021 се може увидети кроз различите сегменте. Дунавски интернационални семинар представља мултиетнички, мултикултурални и мултиконфесионални пројекат, чија је сврха упознавање учесника са регионалним карактеристикама из различитих области, између осталог и културе. Због своје специфичне геополитичке и географске позиције, Нови Сад представља идеалан избор за одржавање оваквог семинара. Имајући у виду историјске и културне карактеристике Новог Сада, јасно је да град представља интеркултуралну средину, а као такав се издваја и еволуира у центар Подунавског басена. Овакав развој ситуације има директан утицај на кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе. Промоција градских културних капацитета и садржаја прво у земљама региона, а затим и целе Европе, има утицај на успешност кампање и спровођење пројекта Нови Сад 2021. Ова студијска посета учесника из земаља Дунавског региона биће приликa да се прикажу сви културни капацитети Новог Сада, као и историјско наслеђа које град поседује, почев од споменика, па све до посета битним институцијама које су надлежне за развој града. У оквиру овог семинара биће организована презентацијa културне и креативне индустрије, чији развој доприноси да Нови Сад постане један од пионира у овој области у Подунавском басену.

Као што је већ наведено, ово је само један у низу пројеката намењених међународној и регионалној сарадњи младих у области културе, уметности и неформалног образовања који је организован у оквиру пројекта кандидатуре за Европску престоницу културе. У априлу претходне године је у организацији Одбора, а уз финансијску помоћ из европских фондова одржан семинар под називом „Омладинских активизам младих и интеркултурни дијалог“, који је окупио 30 младих културних делатника из целе Европе. Ово је и прилика да се подсетимо наведеног семинара, а видео материјал можете погледати овде.

Агенду семинара можете погледати овде.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања