„20 година у једној секунди“ Дарка Дозета у Подгорици

query_builder

У оквиру међуинституционалне сарадње Културног центра Новог Сада и КИЦ-а “Будо Томовић” из Подгорице, 23. марта у 19 часова биће отворена изложба фотографија „20 година у једној секунди“ Дарка Дозета, фоторепртера „Вечерњих новости“.
Ретроспективну изложбу уприличену поводом промоције истоимене фотомонографије у присуству домаћина, директорице центра Снежане Бурзан отвориће Александра Божовић, сарадник за међународне односе Културног центра Новог Сада, а о ауторовим радовима говориће др Никола Милошевић, магистар уметности. На 288 страна, у тврдом повезу, у монографији је сабрано је око 250 фотографија, а на самој изложби биће их изложено око педесет. Непосредно након отварања биће уприличена промоција истоимене монографије и разговор са аутором у Мултимедијалној сали.

“Свака фотографија има своју поруку, свој особен и индивидуалан израз, али нам приказује сегменте ауторовог живота у протеклих 20 година. Због свега тога постаје јасно да се ова, наизглед хетерогена цјелина различитих умјетничких ставова, пред очима посматрача трансформише у хармонију. Због велике стилске приступачности његових фотографија, ова књига представља захвално „штиво“ за све љубитеље и поштоваоце ове гране умјетности.” историчарка уметности Сњежана Орловић

Дарко Дозет је рођен 1976. у Новом Саду гдје је завршио Средњу графичку школу, смјер фотографија, после које се 1996. године запослио у новосадском дневном листу „Дневник”. Од 1998. до 2007. године фоторепортер је Новинске агенције Тањуг, а од 2007. године фоторепортер је Компаније Новости.
Сарађивао је са најугледнијим свјетским новинским агенцијама, Ројтерс, Европском прес фото агенцијом, Асошијетед пресом, а фотографије су му објављивали готово сви свјетски листови и магазини.
Његове фотографије илустровале су више од хиљаду насловних страна најзначајнијих медија, првенствено Вечерњих Новости. У досадашњем раду окушао се у свим гранама новинске фотографије. Од 1998. године члан је Удружења новинара Србије, а од 2017. године члан је његове Управе.
Самосталне изложбе имао је у више од педесет градова Србије и иностранства. Аутор је пројекта „Корени душе“ посвећеног Косову и Метохији, те коаутор пројекта „Сведоци трајања“ који приказује српску културну баштину у Републици Румунији.
Аутор је фотомонографије „Чувари успомена и сведоци историје” посвећене колегама фоторепортерима од Другог свјетског рата до данас. Предавања о новинској фотографији по позиву, у више наврата, држао је у Руском музеју фотографије, Новосадском универзитету, Музеју Војводине, Културном центру Новог Сада, Културном центру Зрењанина итд. Оснивач је и предсједник Фото асоцијације Војводине и један је од оснивача Удружења фоторепортера Србије, првог у Србији који окупља фотографе запослене у медијима.
Пет година за редом, успјешно организује колективну изложбу радова фоторепортера Новог Сада и Војводине. Уз благослов Српске православне цркве организовао је изложбу „700 година манастира Крупа“. Добитник је низа признања за рад и стваралаштво на пољу фотографије. Нека од најзначајнијих су: 2015. године освојио је прву награду на Међународном фестивалу репортаже „Интерфер” и проглашен је за најбољег фоторепортера „Вечерњих Новости”. Године 2016. добио је награду „Лаза Костић“ коју за фотографију додјељује Удружење новинара Србије.

1Shares

Остави коментар

comment
Ваша имејл адреса неће бити јасно објављена. Поља која су обавезна обележена су са *
account_circle
email
language