„20 година у једној секунди“ Дарка Дозета у Подгорици

22/03/2018

У оквиру међуинституционалне сарадње Културног центра Новог Сада и КИЦ-а „Будо Томовић“ из Подгорице, 23. марта у 19 часова биће отворена изложба фотографија „20 година у једној секунди“ Дарка Дозета, фоторепртера „Вечерњих новости“.
Ретроспективну изложбу уприличену поводом промоције истоимене фотомонографије у присуству домаћина, директорице центра Снежане Бурзан отвориће Александра Божовић, сарадник за међународне односе Културног центра Новог Сада, а о ауторовим радовима говориће др Никола Милошевић, магистар уметности. На 288 страна, у тврдом повезу, у монографији је сабрано је око 250 фотографија, а на самој изложби биће их изложено око педесет. Непосредно након отварања биће уприличена промоција истоимене монографије и разговор са аутором у Мултимедијалној сали.

“Свака фотографија има своју поруку, свој особен и индивидуалан израз, али нам приказује сегменте ауторовог живота у протеклих 20 година. Због свега тога постаје јасно да се ова, наизглед хетерогена цјелина различитих умјетничких ставова, пред очима посматрача трансформише у хармонију. Због велике стилске приступачности његових фотографија, ова књига представља захвално „штиво“ за све љубитеље и поштоваоце ове гране умјетности.” историчарка уметности Сњежана Орловић

Дарко Дозет је рођен 1976. у Новом Саду гдје је завршио Средњу графичку школу, смјер фотографија, после које се 1996. године запослио у новосадском дневном листу „Дневник”. Од 1998. до 2007. године фоторепортер је Новинске агенције Тањуг, а од 2007. године фоторепортер је Компаније Новости.
Сарађивао је са најугледнијим свјетским новинским агенцијама, Ројтерс, Европском прес фото агенцијом, Асошијетед пресом, а фотографије су му објављивали готово сви свјетски листови и магазини.
Његове фотографије илустровале су више од хиљаду насловних страна најзначајнијих медија, првенствено Вечерњих Новости. У досадашњем раду окушао се у свим гранама новинске фотографије. Од 1998. године члан је Удружења новинара Србије, а од 2017. године члан је његове Управе.
Самосталне изложбе имао је у више од педесет градова Србије и иностранства. Аутор је пројекта „Корени душе“ посвећеног Косову и Метохији, те коаутор пројекта „Сведоци трајања“ који приказује српску културну баштину у Републици Румунији.
Аутор је фотомонографије „Чувари успомена и сведоци историје” посвећене колегама фоторепортерима од Другог свјетског рата до данас. Предавања о новинској фотографији по позиву, у више наврата, држао је у Руском музеју фотографије, Новосадском универзитету, Музеју Војводине, Културном центру Новог Сада, Културном центру Зрењанина итд. Оснивач је и предсједник Фото асоцијације Војводине и један је од оснивача Удружења фоторепортера Србије, првог у Србији који окупља фотографе запослене у медијима.
Пет година за редом, успјешно организује колективну изложбу радова фоторепортера Новог Сада и Војводине. Уз благослов Српске православне цркве организовао је изложбу „700 година манастира Крупа“. Добитник је низа признања за рад и стваралаштво на пољу фотографије. Нека од најзначајнијих су: 2015. године освојио је прву награду на Међународном фестивалу репортаже „Интерфер” и проглашен је за најбољег фоторепортера „Вечерњих Новости”. Године 2016. добио је награду „Лаза Костић“ коју за фотографију додјељује Удружење новинара Србије.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања