15. Слободна зона од 07. новембра у КЦНС

06/11/2019

Петаесто издање филмског фестивала „Слободна зона“ одржаће се од 07. до 13. новембра у Новом Саду, а у периоду од 07. до 12. новембра и у шест биоскопских дворана у Београду и Нишу. Том приликом биће приказано 47 ангажованих играних и документарних остварења, међу којима је више од 36 националних премијера. Овогодишњи фестивал ће 07. новембра у сва три града свечано отворити филм „Арета Френклин – Amazing Grace“, документарно остварење које дочарава снимање једног од најчувенијих госпел албума икада.

Арета Френклин је на врхунцу славе, у јануару 1972. године, одлучила да се врати тамо где је и почела, у свет госпел музике. За само два дана снимила је албум Amazing Grace са црквеним хором Џејмса Кливленда. На овом албуму, између осталих, Френклин пева песме попут  „Ain’t no mountain high enough“, „Have I Got Over“, „Precious Memories“ и 11-минутну верзију „Amazing Grace“. Резултат је невероватан што се и очекивало од краљице соула, а овај албум остаје до дан данас најпродаванији госпел албум свих времена. Документарни филм о снимању тог албума чекао је чак 46 година да угледа светлост дана. Редитељ филма Сидни Полак је заборавио да користи клапу, уређај који се користи за синхронизацију звука и слике, и никада није успео да синхронизује снимак због аналогне технике. Арета Френклин, која је тада већ имала 31 песму на врху америчких топ-листа, није дозволила приказивање овог филма. Алан Елиот је преузео пројекат и 2008. године уз помоћ дигиталне технологије, са тимом техничара, успео да синхронизује слику и звук. Одобрење да се од овог материјала направи документарни филм је стигло тек након смрти Арете Франклин, од њене нећаке Сабрине Овенс.

У Културном центру Новог Сада филмове можете погледати у терминима од 18:00 и 20:00 сати. Цена улазнице је 200 динара, сем за прву пројекцију за коју је неопходно издвојити 300 динара. Термине свих пројекција у КЦНС можете да погледате овде.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања