Изложба ЖАКА ТАРДИЈА : „ПРОКЛЕТИ РАТ!“ у стрипу 11.12.2014.

08/12/2014

  Изложба „Проклети рат!“ која носи наслов митског албума француског стрип аутора Жака Тардија биће отворена у четвртак, 11. децембра у Ликовном салону Културног центра Новог Сада у 19 часова, а уз табле из овог стрип албума биће представљене и табле из стрип албума „Линије фронта“.

  Стрип албум „Проклети рат!“ објавила је 2009. године издавачка кућа Кастерман и доживео је велики успех у Француској и Европи. Плод је сарадње између цртача Жака Тардија и сценаристе Жан-Пјер Вернеа, историчара стручњака за Први светски рат. Албум се бави обичним људима који су учествовали у Великом рату. Тардијева амбиција  није да представи тај рат као величанствени тренутак историје. Напротив, његово дело посматра рат као апсурдну кланицу виђену очима обичног младића који у њему учествује. За разлику од стереотипних хероја који се иначе срећу у стриповима, Тардијеви јунаци се плаше, хладно им је и немају ратоборних осећања.  Тардијево дело изазвало је бројне расправе у Француској и Европи због поменутог начина гледања на светски конфликт. Ради се о правом ремек-делу девете уметности, наводе из Француског института.

Жак Тарди (Jacques Tardi) (1946), стрип аутор и цртач, прославио се серијалима „Адела Блансек“, „Крик народа“, „Нестор Бурма“, као и по свом раду окренутом ка Првом светском рату. 1985. године добио је велику награду на Фестивалу у Ангулему, а 2011. године две америчке Ајзнер награде. Серија о Адели послужила је 2010. године као подлога за истоимени филм Лика Бесона. Представио се ове године великом изложбом на Фестивалу стрипа у Ангулему. Бави се такође илустрацијама књига. Издавачка кућа Darkwood превела је и објавила албум „Проклети рат!“.

Изложба ће бити отворена у Новом Саду до 31.децембра а затим ће бити представљена у Нишу.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања