Отворена изложба слика RETRO-STOPIJE Себастијана Војводе у Ликовном салону Културног центра Новог Сада

19/09/2023

На отварању изложбе RETRO-STOPIJE Себастијана Војводе присутне је поздравила заменица директора Културног центра Новог Сада госпођа Сунчица Марковић као и сарадник у ликовној редакцији Дамир Станојевић који су истакли велико задовољство и част што се новосадској публици представља аутор из Пореча, Хрватске.
Следећи се публици обратио аутор који је поздравио публику и изразио велику захвалност директору Културног центра Бојану Панаотовићу и његовој заменици Сунчици Марковић који су омогућили ову сарадњу. Аутор је истакао да се радује обнови сарадње на пољу културе између Србије и Хрватске у нади да ће те везе у будућности бити још јаче и да ће се мостови који су покидани деведесетих година двадесетог века обновити. Наше културе су врло упућене једна на другу, имамо заједничке узоре и пријатеље и ово је пут којим у будућности треба да се крећемо.

Изложба која се налази пред публиком резултат је студентских импресија где се аутор угледао на уметнике руске авангарде, првенствено Маљевича. Посматрајући изложбу, публика уочава спектар боја који доминира на свим сликама а то су црна и црвена – црна која представља идеологију фашизма и црвена као симбол комунизма. То су идеологије које су нам загорчале живот на овим просторима у двадесетом веку а аутор их на овај начин покушава поништити. Облици и форме су на граници препознатљивости и упућују на људску опседнутост геометријом. Геометријски облици указују на корпорације или институције моћи и кроз те симболе аутор покушава да изрази свој став.
Изложба ће моћи да се погледа до 2. октобра.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања