Мултимедијална документарна изложба „Срби оптанти из Мађарске у Сенти и Новом Кнежевцу“ и округли сто „Личне приче оптаната“ отворена у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада

25/10/2023

Мултимедијална документарна изложба са видео сведочењима потомака оптаната Зорице Гашић и Јована Пејина „Срби оптанти из Мађарске у Сенти и Новом Кнежевцу“ и округли сто „Личне приче оптаната“ отворени су вечерас, 25. октобра, у 18 часова, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада.

Изложбу су отворили историчар Радован Њежић из Новог Кнежевца и Мирослав Басарић, директор Српског Културног центра „Стеван Сремац“ из Сенте, a кроз приче о оптантима Србима из Мађарске у Краљевини Југославији водио нас је историчар и књижевник Милан Мицић.
Изложба Срби оптанти из Мађарске у Сенти и Новом Кнежевцу настала је захваљујући истраживањима Мирослава Басарића и Радована Њежића у Сенти и Новом Кнежевцу у којима су прикупљена сећања оптантских потомака и грађа из породичних архива, о чему смо могли да чујемо и сазнамо веома занимљиве чињенице у оквиру округлог стола „Личне приче оптаната“.
Личне приче оптаната потекле су из тих извора и њима се оживљава на персоналном плану сеоба Срба из Мађарске у Краљевину Југославију после Првог светског рата и види се доживљај поменуте сеобе код оптаната и њихових потомака.

 

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања