Okrugli sto: Turska kriza – uzroci i posledice

14/09/2016

U Klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada u subotu 17. septembra sa početkom u 18 časova biće održan okrugli sto “Turska kriza – uzroci i posledice”. O krizi koja ima dalekosežne posledice govoriće istoričar Nemanja Starović, politički analitičar Branko Radun i publicista Milorad Vukašinović.

Vojna i politička nestabilnost koja u Turskoj traje već dugo vremena kulminirala je vojnim pučem 15. jula koji nije uspeo, a nakon njegovog gušenja u zemlji je uvedeno vanredno stanje koje će, za sada, trajati tri meseca. Gotovo trećina generala i admirala turske armije je uhapšeno zajedno sa još nekoliko hiljada vojnika. Vlasti su najavile velike čistke i reformu jedne od najjačih NATO vojski koja je, posle SAD, najbrojnija u ovom savezu sa oko 640 hiljada pripadnika.

Neuspeli vojni puč koji se odigrao sredinom jula ove godine na ulicama turskih gradova, prema izveštajima nekih analitičara i raznih svetskih medija ostavio je posledice i na druge zemlje i političke prilike u njima.

Učesnici okruglog stola “Kriza u Turskoj – uzroci i posledice”  pokušaće da daju odgovor kakve geopolitičke, socijalne i istorijske posledice je ova kriza ostavila na prostoru Blakanskog poluostrva. O krizi će se govoriti sa sociološkog, istorijskog, gepolitičkog i političkog aspekta.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja