Округли сто: Турска криза – узроци и последице

14/09/2016

У Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада у суботу 17. септембра са почетком у 18 часова биће одржан округли сто „Турска криза – узроци и последицe“. О кризи која има далекосежне последице говориће историчар Немања Старовић, политички аналитичар Бранко Радун и публициста Милорад Вукашиновић.

Војна и политичка нестабилност која у Турској траје већ дуго времена кулминирала је војним пучем 15. јула који није успео, а након његовог гушења у земљи је уведено ванредно стање које ће, за сада, трајати три месеца. Готово трећина генерала и адмирала турске армије је ухапшено заједно са још неколико хиљада војника. Власти су најавиле велике чистке и реформу једне од најјачих НАТО војски која је, после САД, најбројнија у овом савезу са око 640 хиљада припадника.

Неуспели војни пуч који се одиграо средином јула ове године на улицама турских градова, према извештајима неких аналитичара и разних светских медија оставио је последице и на друге земље и политичке прилике у њима.

Учесници округлог стола „Криза у Турској – узроци и последице“  покушаће да дају одговор какве геополитичке, социјалне и историјске последице је ова криза оставила на простору Блаканског полуострва. О кризи ће се говорити са социолошког, историјског, геполитичког и политичког аспекта.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања