Одржано предавање о смрти вожда Карађорђа

01/03/2016

Предавање под називом „Смрт вожда Карађорђа – улога великих сила у ликвидацији вође Првог српског устанка“ одржано је у клубу „Трибина младих“, у понедељак, 29. фебруара, у 18 часова. Аутор трибине био је Огњен Карановић, стручни сарадник Матице српске – архивиста у Рукописном одељењу.
Србија је недавно обележила Дан државности, празник Сретење Господње, за које је аутор предавања рекао да представља најважнији полазишни и исходишни датум модерне српске државе.

IMG_5773
Огњен Карановић

– Подстакнути жељом да се прикључимо обележавању Дана државности тако што ћемо јавности предочити неке аспекте посматрања Првог и Другог српског устанка, односно српске револуције и поврх свега улоге предводника, вожда Ђорђа Петровића Карађорђа – рекао је Карановић

 

Карановић је истакао да су у предходна два века написана многа историографска, научно-популарна и уметнички-литерарна дела која су скоро у потпуности осветлила личност и живот српског вожда.
-У темеље модерне српске државе али и других балканских држава, Карађорђе није уложио само своје животно дело него и свој живот – нагласио је Огњен Карановић

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=g01sZKRz3_c[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања