Održano predavanje “Dunav kao tačka spajanja naroda kroz vekove”

26/02/2016

U Kulturnom centru Novog Sada, u četvrtak, 25. februara, u 17 časova, na Tribini mladih održano je predavanje pod nazivom ,,Dunav kao tačka spajanja naroda kroz vekove“. Autor tribine bio je  Milovan Balaban, istoričar i politički analitičar.

Reka Dunav predstavlja jedan od najvažnijih geostrateških činilaca na ovom podneblju. Na toku Dunava su se odigravali događaji koji su uticali na istoriju Novog Sada, Vojvodine i cele Srbije. On predstavlja živopisnu istorijsku sagu o borbama, ratovima i sukobima ali i primirjima, toleranciji i suživotu različitih naroda.

DSC_2820
Milovan Balaban

-Reke su simbol života. One na neki način predstavljaju ljudski život koji negde izvire, ima svoj tok, dinamiku i svoj završetak – rekao je na početku predavanja Milovan Balaban
Predavač je govorio o dva trenda na tokovima ove reke, a to su interesi velikih sila koje zbog geopolitičkih razloga žele da ovladaju ili učestvuju u kontroli Dunava i narodima koji su upućeni jedni na druge i koji uprkos konfrontacijama sila postaju tačka spajanja putem trgovine i razmene iskustava. Objasnio je i to koliko je bitno, a ujedno i teško za Srbiju što se nalazi na toku jedne velike evropske reke.
-Mudri ljudi su govorili tamo gde ti je snaga, tamo ti je i slabost. Velika je stvar biti na raskrsnici puteva ali je to i opasna stvar jer ste onda svima zanimljivi.
Iz ugla istoričara i političkog analitičara, Balaban je objasnio koliko su ovi prostori, baš zbog Dunava, izloženi raznim uticajima koji donose bitnost koja je nekad opterećujuća. Na Dunavu struje ideje, kulture i nova iskustva.
O dominaciji dobrog ili lošeg, rekao je:
-Ako nekad preovlada ona loša strana, to nije zbog reke i položaja, to je zbog ljudi. Oni su kreatori ideja. Na ljudima je da li će iskoristiti ono što im je priroda dala. I da li će to uraditi na pravi način.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja