Одржано предавање „Дунав као тачка спајања народа кроз векове“

26/02/2016

У Културном центру Новог Сада, у четвртак, 25. фебруара, у 17 часова, на Трибини младих одржано je предавање под називом ,,Дунав као тачка спајања народа кроз векове“. Аутор трибине био је  Милован Балабан, историчар и политички аналитичар.

Река Дунав представља један од најважнијих геостратешких чинилаца на овом поднебљу. На току Дунава су се одигравали догађаји који су утицали на историју Новог Сада, Војводине и целе Србије. Он представља живописну историјску сагу о борбама, ратовима и сукобима али и примирјима, толеранцији и суживоту различитих народа.

DSC_2820
Милован Балабан

-Реке су симбол живота. Оне на неки начин представљају људски живот који негде извире, има свој ток, динамику и свој завршетак – рекао је на почетку предавања Милован Балабан
Предавач је говорио о два тренда на токовима ове реке, а то су интереси великих сила које због геополитичких разлога желе да овладају или учествују у контроли Дунава и народима који су упућени једни на друге и који упркос конфронтацијама сила постају тачка спајања путем трговине и размене искустава. Објаснио је и то колико је битно, а уједно и тешко за Србију што се налази на току једне велике европске реке.
-Мудри људи су говорили тамо где ти је снага, тамо ти је и слабост. Велика је ствар бити на раскрсници путева али је то и опасна ствар јер сте онда свима занимљиви.
Из угла историчара и политичког аналитичара, Балабан је објаснио колико су ови простори, баш због Дунава, изложени разним утицајима који доносе битност која је некад оптерећујућа. На Дунаву струје идеје, културе и нова искуства.
О доминацији доброг или лошег, рекао је:
-Ако некад преовлада она лоша страна, то није због реке и положаја, то је због људи. Они су креатори идеја. На људима је да ли ће искористити оно што им је природа дала. И да ли ће то урадити на прави начин.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања