Održana tribina o kulturi sećanja

02/03/2016

U klubu „Tribina mladih“, u utorak, 1. marta, u 18 časova, Đorđe Vukmirović i Srđan Graovac održali su predavanje „Kultura sećanja – zločini nad Srbima u novijoj istoriji i zašto ih ne treba zaboraviti“.

Novinar Đorđe Vukmirović istakao je da je ovo jedna nevesela ali ipak veoma značajna tema. On se zahvalio Kulturnom centru na organizovanju ovakve tribine na kojoj su prisutni kroz predavanje i razgovor sa autorima došli do nekih novih saznanja i zaključaka.

IMG_5787
Đorđe Vukmirović i Srđan Graovac

– Svi mi pamtimo dosta toga, iz medija, iz porodičnih predanja ali i iz porodičnih iskustava. Ovakva saznanja u nama ne treba da bude ostrašćenost nego oprez koji uvek treba da postoji. Moramo pamtiti da bismo poštovali one koji su stradali i da nam se zločini ne bi ponovili. Ali moramo pamtiti i da ne bismo soptvene ruke uprljali zločinima.

Đorđe Vukmirović je bio ratni izveštač na prostoru današnje Hrvatske u vreme građanskog rata. Naglasio je da je teško pronaći reči za strahote onoga što je potrebno opisati.

-Direktan povod za organizovanje ove tribine jeste činjenica da se ove godine navršava 25 godina od prvog u nizu stravičnih zločina, ubistva porodice Zec u Zagrebu – rekao je Vukmirović

Iz ugla istoričara o ovoj temi govorio je Srđan Graovac.

– Postavlja se pitanje da li postoji kultura sećanja u bilo čemu? U ovom konkretnom slučaju reč je o viševekovnim zločinima nad Srbima.

Graovac je kulturu sećanja objasnio i definisao sa filozofskog, istorisjkog i političkog aspekta.

– Politika korektnosti nas je opredelila u stavu da kultura sećanja na žrtve i nije neka kultura. A kada su nam se zločini ponovili ili ako se opet ponove, mi ćemo to nazvati kletom sudbinom – zaključio je istoričar

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=r3rY_IJGmkg[/youtube]

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja