Одржана трибина о култури сећања

02/03/2016

У клубу „Трибина младих“, у уторак, 1. марта, у 18 часова, Ђорђе Вукмировић и Срђан Граовац одржали су предавање „Култура сећања – злочини над Србима у новијој историји и зашто их не треба заборавити“.

Новинар Ђорђе Вукмировић истакао је да је ово једна невесела али ипак веома значајна тема. Он се захвалио Културном центру на организовању овакве трибине на којој су присутни кроз предавање и разговор са ауторима дошли до неких нових сазнања и закључака.

IMG_5787
Ђорђе Вукмировић и Срђан Граовац

– Сви ми памтимо доста тога, из медија, из породичних предања али и из породичних искустава. Оваква сазнања у нама не треба да буде острашћеност него опрез који увек треба да постоји. Морамо памтити да бисмо поштовали оне који су страдали и да нам се злочини не би поновили. Али морамо памтити и да не бисмо соптвене руке упрљали злочинима.

Ђорђе Вукмировић је био ратни извештач на простору данашње Хрватске у време грађанског рата. Нагласио је да је тешко пронаћи речи за страхоте онога што је потребно описати.

-Директан повод за организовање ове трибине јесте чињеница да се ове године навршава 25 година од првог у низу стравичних злочина, убиства породице Зец у Загребу – рекао је Вукмировић

Из угла историчара о овој теми говорио је Срђан Граовац.

– Поставља се питање да ли постоји култура сећања у било чему? У овом конкретном случају реч је о вишевековним злочинима над Србима.

Граовац је културу сећања објаснио и дефинисао са филозофског, историсјког и политичког аспекта.

– Политика коректности нас је определила у ставу да култура сећања на жртве и није нека култура. А када су нам се злочини поновили или ако се опет понове, ми ћемо то назвати клетом судбином – закључио је историчар

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=r3rY_IJGmkg[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања