Одржана трибина „Бирам да живим спортски“

24/03/2016

Зелена дебата под називом „Бирам да живим спортски“, одржана је у уторак 22. марта на Трибини младих. Аутор и модератор предавања био је Данило Копривица. Дебата је била осмишљена као сусрет стручне и лаичке јавности, институционалног и ванинституционалног, а тема је била редефинисање културе спорта. Трибина је део кампање Покрајинског завода за спорт и медицину спорта „Живим спортски“.

Данило Копривица, Марко Ждеро, Дамир Лукач, Слађана Иванишевић, Михаило Милетић
Данило Копривица, Марко Ждеро, Дамир Лукач, Слађана Иванишевић, Михаило Милетић

Михаило Милетић, помоћник директора Покрајинског завода за спорт и медицину спорта, објаснио је на који начин ова институција ради на побољшању и афирмацији спорта у свакододневном животу грађана. Такође, Милетић је истакао важност и циљеве школског спорта.

– Завод се труди да брине о свим својим грађанима, да се покрену питања колико је спорт битан у друштву. Оно што је неопходно нагласити јесте то да није битан само врхунски него и масовни спорт. Важно је скренути пажњу зашто је битно да се деца баве спортом. Испред резултата који временом могу доћи као круна рада јесте развијање тимског духа код деце, стичу се знања шта су пораз и победа, шта је неправда. Деца уче шта су радне навике и добијају на самопоуздању.

Марко Ждеро, кошаркаш и члан шампионске екипе Тим Нови Сад 3 Х 3, испричао је како су његова екипа и он успели да постигну велике и запажене резултате у спорту који још увек код нас нема место које заслужује.

-Све је почело од једног турнира који смо одиграли. После смо отишли у Атину на првенство, нисмо знали шта нас тамо чека. Спорт којим се бавимо је атрактиван, терен може да се постави било где. Управо један такав терен је потребан нашем граду, јер ова екипа доминира баскет сценом – рекао је Ждеро.

IMG_9119

Из угла стручњака када је у питању спорт као важан предуслов за здравље човека, говорио је проф. доктор Дамир Лукач. Он је присутнима објаснио колики је значај рекреације у свакодневном животу и шта је дефиниција здравља.

– Хвала господину Копривици што организује овакве трибине које имају велики значај за Нови Сад и све грађане. Оно што је прво и основно што треба да замо јесте да је физичка активност лек – нагласио је др Лукач.

Чланица председништа Плесног Савеза Србије, мсц Слађана Иванишевић, објаснила је зашто је плес једна од грана спорта. Она се залаже да се плес подигне на ниво образовно-педагошког рада и да се уведе у школски спорт.

-Често се срећемо са питањем како је плес спорт. И тешко је људе уверити док не пробају. Плес постоји у плановима и програмима школа али је врло мало заступљен на часовима физичке културе. Ове године да прича би могла да се покрене експериментално, а надам се да ће већ од следеће године плес бити део школског спорта – истакла је Слађана Иванишевић.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ZlNvu90GE20[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања