„Очи у очи са науком“- Војвођанска симфонија различитости

18/04/2016

У клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, проф. др Анђелија Ивков Џигурски, са Департмана за географију, туризам и хотелијерство, Природно-математичког факултета, Универзитета у Новом Саду, одржаће 20. априла 2016. године од 19 часова, научно-популарно предавање под називом „Војвођанска симфонија различитости“ у оквиру циклуса “Очи у очи са науком”.

1

Када бисмо покушали одговорити на питање – Ко је све живео на подручју Војводине? – имали бисмо изузетно тежак задатак. На овом простору живели су, или су преко њега прешли бројни народи, остављајући траг на месту некадашњих мочвара, задуживши своје потомке да од њих створе једну од најзначајнијих житница Европе.
Повољни природни услови војвођанске равнице, река и климе утицали су да се на ову територију, још од најстаријег палеолитског периода насељавају различита племена и народи. Сви они су иза себе оставили трагове до данашњих дана.
Фолклорна баштина Војводине представља значајну основу за развој културног туризма. Етнографско богатство у многоме доприноси квалитету антропогених вредности, јер представља достигнућа народног стваралаштва, која су код сваког народа јединствена и другачија од осталих, што самим тим доприноси њиховој аутентичности и већој туристичкој атрактивности. Етнографско богатство Војвођанског простора произилази из традиција и обичаја становништва различитог националног састава, а састоји се из богатог фонда, покретних и непокретних споменика.
Народно стваралаштво је обогаћено и духовним вредностима које представљају све активности народа које се односе на игру, песму, ношњу, обичаје….

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=WP633fXyHaE[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања