Bela nedelja i Masljenjica

04/03/2016

U Kulturnom centru, u klubu „Tribina mladih“, u utorak, 8. marta, sa početkom u 19 časova održaće se program posvećen obeležavanju ruskog praznika Masljenjica i srpske Bele nedelje. Autor programa je profesor Radojka Tmušić Stepanov, a saradnici su Srđan Asanović i Jovica Petrović.

U programu učestvuju: Radojka Tmušić Stepanov, Srđan Asanović, Siniša Balog, Slavko Grozdić, Milica Femić, Teodora Pavićević i članovi udruženja „Omladinski pokret Srbije“, dok je za tehničku realizaciju zadužen Mihajlo Paunović.

Program je posvećen običajima u ruskom i srpskom narodu, u nedelji pred Veliki post. U toku programa će komparativno biti prikazani običaji u srpskoj i ruskoj tradiciji. Ceo program će biti protkan ruskim pesmama u vezi sa Masljenjicom, praznikom koji se i danas obeležava u Rusiji. Biće prikazani inserti iz ruskih filmova i autorski snimci u kojima je prikazan ovaj običaj. Etnomuzikolog iz Beograda, Srđan Asanović, izvešće izvorne srpske pesme tematski vezane za Belu nedelju. Veče će biti protkano veselim ruskim i srpskim pesmama, a biće viđene i „Maškare“. Na kraju programa biće poslužene palačinke i krofne kao deo tradicije ruske Masljenjice i srpske Bele nedelje.
Cilj programa je da se publici približi „Masljenjica“ i podseti na nekadašnje slavljenje srpskog praznika „Bela nedelja“. Želja je da se ukaže na to koliko su Srbi i Rusi sličan i blizak narod.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja