Бела недеља и Масљењица

04/03/2016

У Културном центру, у клубу „Трибина младих“, у уторак, 8. марта, са почетком у 19 часова одржаће се програм посвећен обележавању руског празника Масљењица и српске Беле недеље. Аутор програма је професор Радојка Тмушић Степанов, а сарадници су Срђан Асановић и Јовица Петровић.

У програму учествују: Радојка Тмушић Степанов, Срђан Асановић, Синиша Балог, Славко Гроздић, Милица Фемић, Теодора Павићевић и чланови удружења „Омладински покрет Србије“, док је за техничку реализацију задужен Михајло Пауновић.

Програм је посвећен обичајима у руском и српском народу, у недељи пред Велики пост. У току програма ће компаративно бити приказани обичаји у српској и руској традицији. Цео програм ће бити проткан руским песмама у вези са Масљењицом, празником који се и данас обележава у Русији. Биће приказани инсерти из руских филмова и ауторски снимци у којима је приказан овај обичај. Етномузиколог из Београда, Срђан Асановић, извешће изворне српске песме тематски везане за Белу недељу. Вече ће бити проткано веселим руским и српским песмама, а биће виђене и „Машкаре“. На крају програма биће послужене палачинке и крофне као део традиције руске Масљењице и српске Беле недеље.
Циљ програма је да се публици приближи „Масљењица“ и подсети на некадашње слављење српског празника „Бела недеља“. Жеља је да се укаже на то колико су Срби и Руси сличан и близак народ.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања