ЖИВОТНА ПРИЧА МИЛУНКЕ САВИЋ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ НОВОГ САДА

23/01/2017

Од прве пушке до прве метле

Монодрама „Милунка“, у режији Петра Станојловића, биће одиграна у Великој сали Културног центра Новог Сада у среду, 25. јануара 2017. године у 20 часова. Лик жене коју су ценили француски великани Шарл де Гол и адмирал Гепарат, тумачи глумица Весна Станковић која је и написала текст за овај комад.

Представа је, заправо, лична исповест жене ратника о животу и смрти , рату, Србији и њеној историји, из угла жене борца која је добила многа највиша одликовања ( орден за храброст, Карађорђеву звезду са мачевима, медаљу Милош Обилић, једина жена у свету одликована Француским Ратним крстом са палмом, два ордена Легије части…)

Прича почиње од њених девојачких дана, које је проводила у копаоничком селу Копривници, са две сестре, родитељима и болешљивим братом. Целог живота имала је изразиту потребу да заштити слабе и угрожене, па у Први балкански рат одлази уместо брата, преобучена у мушкарца, под именом Милун Савић. Неустрашива у свакој борби, највише позната као бомбаш, бива рањавана и њена тајна се открива. Војска стаје уз њу и иако је у супротностима са војним правилима, задржавају је у јединици. Рањавана је чак девет пута, а у седам година ратовања добија чак дванаест медаља. Након демобилизације рађа девојчицу, усваја још три ћерке и више од тридесеторо деце храни, подиже, школује… Високо цењена од стране француских војних великаса Франсеа Де переа, Шарла де Гола и Вицеадмирала Гепрата, у Србији завршава као чистацица у банци, док ноћу шије војне униформе и подиже десетине деце из копаоничких села. Сама за себе би рекла да је ово – исповест о животу од прве пушке, до прве метле.

Цена карте износи 500 динара, за студенте и групне посете (минимум 5 особа) 300 динара могу се купити сваки дан на билетарници Културног центра Новог Сада од 19 до 21 час или резервисати на мејл адреси [email protected]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања