ПРЕДСТАВА „ОД РАЈА ДО БЕЗЊЕНИЦЕ“ У ДВОРЦУ ЕЂШЕГ – Љубавна прича о Лази и Ленки

16/02/2017

Представа „Од раја до безњенице“, о љубави Лазе Костића и Ленке Дунђерски, биће одиграна у дворцу „Еђшег“ 18. фебруара од 19 часова. Дворац Еђшег се историјском вредношћу и значајем, али и лепотом, издвојио као право место за представљање ове драме, па је зато Културни центар Новог Сада преузео организацију представе и сместио је у ово прелепо здање.

Цена карте износи 600 динара, а за студенте и групне посете (минимум 10 особа) 400 динара. Карте могу се купити сваки дан на билетарници Културног центра Новог Сада од 19 до 21 час, као и сат времена пре почетка представе у дворцу Еђшег, или резервисати путем мејл адресе:[email protected].

Улоге су поверене Миодрагу Петровићу, прваку СНП-а, који игра Лазара Дунђерског, Ервину Хаџимуртезићу као Лази Костићу и Јовани Радовановић као Ленки Дунђерској. Пре представе публика има прилику да чује монодрамско казивање тестамента Богдана Дунђерског, који чита глумац Омладинске сцене Градског позоришта у Бечеју Филип Саџаков.
Комад је постављен као троугао односа између Лазе и Ленке, Лазе и Ленкиног оца, и напослетку Ленке и њеног оца Лазара Дунђерског, најмоћнијег човека овог дела Аустроугарске царевине. У тој „тријади“ односа дат је и кључ за разумевање Ленкине преране смрти, као и разумевање легендарне песме „Санта Мариа делла Салуте“.
Представа је настала 2015. године, у дворцу Богдана Дунђерског крај Бечеја, као ехо некадашње „дворске културе Војводине“, намењена извођењу искључиво у дворцима, каштелима и здањима од културно-историјског значаја. До сада је одиграна више од тридесет пута управо у таквим здањима: од дворца Фантаст, дворца у Кулпину, Каштела Ечка, Магистрата у Панчеву, па до Галерије Матице српске, Градске већнице у Суботици, Текелијанума у Будимпешти… Драма је рађена по ауторском тексту мр Зорана Суботичког, некадашњег предавача Ренесансе и барока на Филозофском факултету у Новом Саду, који је и режирао комад.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања