У Еђшегу почели дани отворене уметности – НОА у знаку фотографа и вајара

30/09/2016

Манифестација „Novi Sad Open Art – NOA“ отворена је у петак 30. септембра у дворцу Еђшег. Сусретом вајара и фотографа, започета је трећа по реду манифестација посвећена промоцији и афирмацији уметника млађе генерације.

img_3374

У позитивној и опуштеној атмосфери дворца Еђшег млади уметници стварали су нова дела, скулптуре од глине и фотографије и размењивали искуства. Окупљени са циљем да покажу шта раде и како они доживљавају уметност, сложни да све што ураде током трајања манифестације продају на аукцији како би сав новац поклонили у хуманитарне сврхе.
Идеја овогодишње манифестације је да се споје две гране уметности – вајање и фотографија и да се тако публици представи савремена уметност и све могућности које она пружа. Читав програм је измештен у нови културни простор, дворац Еђшег.

img_3420
После вајарске радионице и фотографисања присутни су имали прилику да разговарају са познатим српским вајарима Ђорђем Аралицом и Радетом Марковићем, који су почасни гости НОА 2016. Разговор су водили Биљана Јотић, историчарка уметности и кустоскиња и Војислав Радовановић, сликар. Помоћница директора Културног центра Новог Сада и селектор манифестације, Сунчица Марковић изразила је велико задовољство што овај пројекат живи већ трећу годину и истакла да постоје велики планови који треба да се остваре у будућности, а све са жељом да се савремена уметност приближи публици.

img_5504

Програм НОА наставља се и у суботу када ће бити организовано стручно вођење кроз изложбу од 12 до 14 часова. Радионице за децу на програму су у понедељак, 3. октобра и у уторак 4. октобра од 12 до 14 часова.
Хуманитарна изложба и аукција на којој ће се продавати скулптуре и фотографије биће одржана 15. новембра на „Трибини младих“ Културног центра Новог Сада.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања