Српска Атина показала отвореност према младим уметницима

23/10/2015

Друга по реду манифестација „НОА – Нови Сад опен арт“ која је трајала у периоду од 5. до 11.октобра у Културном центру Новог Сада успешно се завршила, а низ акција која су је обележили доказали су да су Новосађани отворени према уметности али и да треба дати шансу младим уметницима који су започели своју каријеру.

Само отварање обележило је велику посету Ликовног салона Културног центра Новог Сада где су биле изложене слике 35 младих уметника који су се на овај начин – отворен представљали своја дела и креативност. Како се ова манифестација састоји из низа сегмената након званичног отварања, сутрадан, хуманитарно-едукативни део обрадовао је и она најмлађе суграђане Новог Сада.

IMG_0191

Хуманитарна акција и радионица под називом „Деца – деци“ успешно је одржана у Ликовном салону, окупивши најхуманије Новосађане. Ликовну радионицу држала им је академска уметница Тијана Грујић обезбедивши им интересантне радове које су они накнадно укључујући своју машту доводили до правих уметничких дела. Родитељи су на крају радове своје деце откупили за дечију гардеробу, плишану играчку, а у целу акцију укључило се удружење „Маме Новосађанке“ као и основна школа „Тврђава“. Прикупљено је велик број средстава за децу, од плишаних играчака до зумских ствари која ће бити однешена деци емигрантима. Најмлађи новосађани показали су и доказали да су и најхуманији.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wf_DyRGhfH4[/youtube]

Нови Сад опен арт ове године допунио је свој програм угостивши еминентне стручњаке који су по први пут причали о проблемима али и могућности за младе уметнике. На тему „Културна баштина, млади, публика и тржиште“, причали су сликар Михајло Ђоковић Тикало, историчар уметности и академик Никола Кусовац, колекционар Ђура Поповић, историчарка уметности и програмски аутор „НОА“ Биљана Јотић и заменица директора КЦНС Сунчица Марковић покушавши да младим уметницима пренесу оно што је битно за представљање себе, свог дела у стварању оконтакта и односа са публиком. Да је ова тема интересантна показало је велико интересовање уметника, те је Ликовни салон био исувише мали. Саговорници на ову тему су осим конструктивне расправе, младим уметницима предложили и идеје које им могу помоћи у дефинисању и начину промоције и продаје својих уметничких остварења.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ocXqyhgaJVc[/youtube]

Новосађани су осим низом активности који су се одржале у склопу ове манифестације имали прилику и стручно да се упознају са радовима који су представљени. Па је тако тим новосадског Културног центра у току манифестације заинтересованим посетиоцима представљао радове уметника, као и њих саме објашњавајући им који је стил који их прати и чему се воде.

Последњег дана манифестације обележила је занимљива акција „сликање уживо“ које је окупило како уметнике који учествују на манифестацији тако и обичне грађане. Амбијент сликања на Трибини младих употпунио је и уметник Боривоје Ескић свирајући и на тај начин опуштао све оне који су били заинтересовани да учествују у сликању уживу.
Као и прошле године завршницу манифестације представљала је Аукција слика и на тај начин повезала је уметнике са потенцијалним купцима. У Свечаној Сали Градске куће на „Тихој аукцији“ коју је водила новинарка, књижевница и уметник Мирјана Бобић Мојсиловић. – Велика ми је част што сам вечерас овде и што сам део ове лепе и племените приче. Дивно је да неко ради овакве ствари, као што је овај пројекат. Ово је можда мали покушај али вредан пажње да се направи неко тржиште уметничких дела. – рекла је Мојсиловић. Велико интересовање показали су и купци коју су поред интересовања и купили четири уметничка дела младих аутора и указали им поверење, и потврду да оно што раде заиста и вреди.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1yGhYodLfWg[/youtube]

У оквиру овогодишње манифестације “ Novi sad open art- NOA“- Дани отворене уметности, која се одржала  у периоду од 5.10.2015.- 11.10.2015. у просторијама Културног центра Новог Сада и Градске куће, Културни центар је у сарадњи са исламском заједницом Новог Сада прикупљао гардеробу и играчке намењене као помоћ емигрантима у Србији. Данас је сва прикупљена помоћ прослеђена и радујемо се што ће ускоро стићи онима којима је намењена. 
Фото: Милица Стојанац
Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања