Изложбом „Атеље Богдана Шупута“ започет програм „Ледена тишина“

20/01/2016

У Ликовном салону Културног центра Новог Сада, у среду 20. јануара, тачно у подне отворена је изложба у част Богдана Шупута. Изложба под називом „Атеље Богдана Шупута“ први је догађај у оквиру програма „Ледена тишина“ којим се обележава 74. годишњица Новосадске рације у којој је страдао и сам Шупут.

Присутнима су се обратили директор Културног центра Бојан Панаотовић, господин Ђуро Поповић који је уступио дела из своје приватне колекције и аутор изложбе др Владимир Димовски. Посетиоци изложбе која ће бити постављена до 25.јануара имаће прилику да виде личне предмете овог сјајног уметника, његове графике, прибор за сликање, слике и још доста тога кроз шта ће моћи да упознају лик и дело Богдана Шупута. Изложба показује колико је Шупут успео да створи у врло кратком периоду и колико смо почаствовани што све то можемо да видимо.

Уводну реч на отварању изложбе имао је директор Панаотовић који се захвалио  свим присутнима и својим говором добродошлице објаснио колико је битно да се овакви историјски догађаји памте и обележавају. Он је истакао да ће се сва пажња посветити онима који су били жртве тих злочина, а не онима који су злочине починили.

 -Говорићу о нама Србима, нама Јеврејима, нама Ромима и нама свим грађанима који су убијени и бачени под лед. Шта су урадили фашисти, урадили су. А шта ми морамо да урадимо? Да више никада у будућности не дозволимо да будемо у позицији жртве. Како се то постиже? Да, јачањем одбрамбених снага земље, да, одбрамбеном политиком али пре свега културом сећања. Они који негују културу сећања, који знају шта се догодило и како се догодило имају већу шансу да им се то у будућности никад не понови. Хвала свима вама који учествујете у овом великом пројекту.

Посетиоцима се обратио и истакнути колекционар Ђуро Поповић, захваливши се свима који су дошли и својим присуством одали почаст невиним жртвама. Господин Поповић је још једном апеловао да се подигне спомен плоча у Дунавској улици у Новом Саду, на месту одакле је Богдан Шупут са породицом одведен на стрељање.

Аутор изложбе, др Владимир Димовски рекао је да би више волео да се води као коаутор изложбе јер је она реализована уз велику помоћ Ђура Поповића.

-Дела и сви ови предмети који се налазе у витринама помоћи ће нам да боље разумемо и Шупутово стваралаштво и њега као личност. И критика тадашњег времена сврстала је Шупута међу оне који су постигли велики успех у свом раду. Ову изложбу треба да схватимо као рехабилитацију уметника који је стварао само седам година.

Др Владимир Димовски је посетиоце спровео кроз изложбу и све их упознао са успешним али нажалост кратким радом Богдана Шупута. Он је стручно објаснио сваки део његовог стваралаштва и открио неке занимљивости из приватног живота новосадског уметника. Посетиоци су се кроз предмете и речи аутора изложбе приближили лику и делу Богдана Шупута. Колико је Шупут био велик и посебан показује низ његових дела који никога не остављају равнодушним.

Фото: Милица Стојанац

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања