event_note Edicija knjige
07.12.2021 access_time

Živ si, kažeš

Edicija knjige : Edicija Anagram
Cena: 300
event_note Edicija knjige
07.12.2021 access_time

Živ si, kažeš

Edicija knjige : Edicija Anagram
Cena: 300

Život lirskog subjekta Anušićevog rukopisa Živ si, kažeš može da se odredi kao nemrtvi, ili neusmrtiv – kako ističe nemački filozof korejskog porekla, Bjung-Čul Han, koji u svom delu Premoreno društvo daje izveštaj o patologiji savremenog društva. Umoran od napora samopotvrđivanja i prevazilaženja obeleženosti bezdomnika da bude ono što jeste i pripada samom sebi, Anušićev subjekt prinuđen je da živi nedostajanje i lišenost kao svoju neposrednu istinu, s obzirom da je suočen sa nedostatkom vezivanja i rastućom fragmentacijom socijalnog segmenta – koja se dâ sagledati i na formalnom planu pesama. Tako nemrtav, lirski subjekt čini jedino što još može – čeka. U međuvremenu, denarativizacija sveta naglašava osećaj strepnje i prolaznosti, kao drugu važnu pesnikovu tematsku preokupaciju koja zauzima središnji deo rukopisa. (Branislav Živanović)

O AUTORU

Anđelko Anušić (1953, Gradina, Suva međa, BiH), pesnik, prozni pisac, esejista, književni kritičar, antologičar, publicista.
Objavio dvadeset devet knjiga: četrnaest pesničkih, šest knjiga pripovedaka, tri romana, knjigu pesama za decu, dve knjige eseja, i brevijar novinarsko-publicističkih tekstova. Priredio je i dve pesničke antologije.
Zastupljen je u lektiri (u Republici Srpskoj, deveti razred osnovne škole), antologijama i pregledima srpske savremene poezije i pripovetke. Njegova poezija i proza prevođeni su na engleski, francuski, ruski, bugarski i makedonski jezik.
Ovenčan je književnim nagradama: Pečat varoši sremskokarlovačke, Stražilovo, Nagrada Sarajevskih dana poezije, „Svetozar Ćorović“, Nagrada Udruženja književnika Srpske, „Stanko Rakita“, „Rade Tomić“, Konstantinova vizija, Nagrada Fondacije „Petar Kočić“, „Mladen Oljača“, Zlatna slova…
Živi u Novom Sadu.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja