event_note Трибине
17.04.2018 - 17.04.2018 access_time 17:30

Зелена дебата -„Снови од блата, куће од “злата““ 17. априла у Ликовном салону

location_on Ликовни салон КЦНС
event_note Трибине
17.04.2018 - 17.04.2018 access_time 17:30

Зелена дебата -„Снови од блата, куће од “злата““ 17. априла у Ликовном салону

location_on Ликовни салон КЦНС

У оквиру циклуса Зеленa дебатa, трибина „Снови од блата, куће од “злата“ “, биће одржана у уторак,  17. априла у 17.30 часова у Ликовном салону Културног центра Новог Сада. Аутор и модератор је Данило Копривица, а гости на трибини биће Марина и Вук Крстић (Хопово) и Драгана Којичић, архитекта, «Центар за земљану архитектуру» (Мошорин).

Двадесет трећа по реду Зелена дебата, припада мини-серијалу „И природа и друштво“, а прича о људима опредељеним да им живот у природном окружењу буде свакодневица.

И на овој сесији, имаћете прилику да чујете две, на први поглед веома сличне приче. Приче свестраних, образованих људи, светских путника, неуморних истраживача, који за свој одлазак ван града, имају другачији „алиби“.

На таласима животног мора, са  југа Африке, па преко Котора, Крстићи су упловили у мирну фрушкогорску луку и настанили се на Хопову. На Сунчаној страни, недалеко од Београда, а близу Новог Сада. Марина је преводилац и туристички водич, посвећена имању које види као велику пермакултурну башту. Вук је на јави архитекта, а у живим сновима је свестрани уметник и занатлија-истраживач, спреман да се ухвати у коштац са самоизградњом куће од сламе и блата, али и са производњом вина и ракије.

Архитектура, уметност и афричка искуства била су пресудна да се породица Којичић настани у Мошорину. Бојан је историчар уметности, а Драганa архитекта, специјалиста за земљану архитектуру, председник Клуба финих заната. Она је свестрана особа, која иде у сусрет новим професионалним и животним изазовима, особа чија је позитивна енергија препозната изван наших граница. Драгана ће нам, између осталог, испричати како је стара блатна кућа у Мошорину постала важан центар земљане градње, а својим позитивним искуством, засигурно ће охрабрити све оне, којима само мало недостаје да донесу важне и храбре животне одлуке.

Ово неће бити само прича о интересантним професионалним изазовима, храбрим личним одлукама и техничким аспектима живота ван урбаних средина, него и нова прича о људској и професионалној солидарности, која је и овај пут од пословних сарадника начинила дивне  пријатеље.

Упознајемо се,  дебатујемо, умрежавамо идеје и снагу и премрежавамо Нови Сад, на новој сесији Зелене дебате.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања