event_note Трибине
20.02.2018 - 20.02.2018 access_time 18:00

Зелена дебата – „Кад се мале руке сложе“ 20. фебруара у Клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих
event_note Трибине
20.02.2018 - 20.02.2018 access_time 18:00

Зелена дебата – „Кад се мале руке сложе“ 20. фебруара у Клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих

У оквиру циклуса Зеленa дебатa, трибина „Кад се мале руке сложе“, биће одржана у уторак,  20. фебруара у 18 часова у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и модератор је Данило Копривица.

Двадесетпрва по реду Зелена дебата, припада мини-серијалу „И природа и друштво“,  а  прича о људима опредељеним да им живот у природном окружењу буде свакодневица.

Иако на први поглед веома сличне, породичне одлуке младих и  образованих породица Ракарић из Раковца и Ђуповац из Јевремовца, су ипак у много чему и различите.

Мир и надахнуће за складан породични живот и успешан професионални рад Ракарићи су нашли у залеђу Новог Сада, наслоњени на део благодети савремене цивилизације. Ивана је дипломирани инжењер архитектуре, а од скора је у потпуности посвећена породици и реализацији њиховог вишегодишњег сна. Др Звонко је ванредни професор на Катедри за техничку механику (ФТН), а теоријска знања је успешно искористио, између осталог,  и  за конструкцију тзв. ракетне пећи.

Избор породице Ђуповац је био осетно тежи и дугорочно ризичнији. Нада, дипломирани фармацеут и Милан, професор физичког, нису имали ни стручна ни практична искуства у области градње,  а упустили су се у самоизградњу  велике и веома атрактивне куће од сламе и трске. Решени да загризу до краја, определили су се за самоодрживо, инфраструктурно независно имање,  у Јевремовцу, селу у близини Шапца. Ипак, њихова велика предност је што су испред себе имали корисна искуства, а испоставило се и пријатељску подршку,  Ракарића и архитекте Вука Крстића.

Са нашим саговорницима причаћемо о визији,  о топлини дома уз живу ватру као кичму грађевинског и породичног окупљања, као и о функционалним искушењима и препрекама.  Посебно ћемо се дотаћи погледа на живи свет као нову породицу и најбоље комшије. Али ово неће бити само прича о храбрим личним одлукама и  техничким аспектима живота ван урбаних средина, него и прича о људској и професионалној солидарности, која је од пословних сарадника начинила дивне  пријатеље.

Ова сесија биће прилика да се захвалимо проф. др Владану Поповићу на изузетно запаженом излагању које је дебату „Хомеопатија и(ли) медицина“ учинило најквалитетнијом и најпосећенијом у 2017. години.

Упознајемо се, дебатујемо, умрежавамо идеје и снагу и премрежавамо Нови Сад, на новој сесији Зелене дебате.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања