event_note Ciklus
30.04.2013 access_time 19,30 sati

ZAHAR PRILEPIN (Rusija)

Ciklus: POST-PROSEFET - Susret sa…
location_on Tribina mladih
event_note Ciklus
30.04.2013 access_time 19,30 sati

ZAHAR PRILEPIN (Rusija)

Ciklus: POST-PROSEFET - Susret sa…
location_on Tribina mladih

Povodom knjiga „Patologije“ i „Osmica“

Učestvuju: Ljiljana Šop, Radmila Mečanin i Zahar Prilepin

Biografija Zahara Prilepina više je nego zanimljiva. Rođen je 1975. godine u Rjazanskoj oblasti. Diplomirao je na Filološkom fakultetu Nižegorodskog državnog univerziteta. Mladost je proveo u gradu Đeržinsku. Radio je kao fizikalac, grobar, izbacivač u noćnim klubovima, komandant jedinice OMON-a (Odeljenja policije za posebne namene), učestvovao je u borbenim dejstvima u Čečeniji, sada radi kao novinar. Živi u Nižnjem Novgorodu.

Prilepin je napisao knjige: „Patologije“, „Sanjka“, „Greh“, „Cipele pune vruće votke“, „Leonid Leonov“, „Došao sam iz Rusije“, „Terra Tartarara“, „Crni majmun“, „Osmica“ i sačinio pet antologija. Dela Zahara Prilepina uključena su u nastavni program pet ruskih univerziteta, kao obavezna ili preporučena ispitna literatura. Laureat je brojnih ruskih i inostranih nagrada. Po njegovim delima napravljene su pozorišne predstave i o njemu je 2012. godine snimljen dokumentarni film.

Od 2003, kada je počeo da piše, Zahara Prilepina u Rusiji smatraju najvećim živim piscem, a 12 jezika na koje su prevedena njegova dela, svedoče o tome da ni svet nije ostao ravnodušan prema ovom izvanrednom pripovedačkom daru. 

U „Osmici“ je osam priča u tradiciji proze Zahara Prilepina – likovi nastavljaju stremljenja njegovih ranijih junaka da se, iz najplemenitijih pobuda, dočepaju pravde i istine. Drski i neustrašivi u toj svojoj težnji, oni po svaku cenu postižu rezultat, ali to je uvek – drugo lice istine kojoj su težili, naličje koje nisu imali u vidu. Snaga izražene pobude za redom i žestina uverenosti da se to može postići voljom pojedinaca motivisali su režisera Alekseja Učitelja da iste 2012. godine, kad je objavljeno prvo izdanje ove knjige u Rusiji, snimi i dugometražni film „Osmica“, a pozorišna predstava reditelja Vladimira Delja „Saslušanje“, po istoimenoj priči iz ove knjige, rasprodata je mesecima unapred.

Ova knjiga („Osmica“) je premijerni prevod na strani jezik – srpski.

 

* Isti program se realizuje i u Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ (ruski centar) u 16 sati

*Program će biti održan i u Gimnaziji „Laza Kostić“na Telepu, Laze Lazarevića 1 (ulaz iz Ćirila i Metodija) u 12,30 sati

 

Zahar Prilepin

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja