event_note Циклус
30.04.2013 access_time 19,30 сати

ЗАХАР ПРИЛЕПИН (Русија)

Циклус: ПОСТ-ПРОСЕФЕТ - Сусрет са…
location_on Трибина младих
event_note Циклус
30.04.2013 access_time 19,30 сати

ЗАХАР ПРИЛЕПИН (Русија)

Циклус: ПОСТ-ПРОСЕФЕТ - Сусрет са…
location_on Трибина младих

Поводом књига „Патологије“ и „Осмица“

Учествују: Љиљана Шоп, Радмила Мечанин и Захар Прилепин

Биографија Захара Прилепина више је него занимљива. Рођен је 1975. године у Рјазанској области. Дипломирао је на Филолошком факултету Нижегородског државног универзитета. Младост је провео у граду Ђержинску. Радио је као физикалац, гробар, избацивач у ноћним клубовима, командант јединице ОМОН-а (Одељења полиције за посебне намене), учествовао је у борбеним дејствима у Чеченији, сада ради као новинар. Живи у Нижњем Новгороду.

Прилепин је написао књиге: „Патологије“, „Сањка“, „Грех“, „Ципеле пуне вруће вотке“, „Леонид Леонов“, „Дошао сам из Русије“, „Терра Тартарара“, „Црни мајмун“, „Осмица“ и сачинио пет антологија. Дела Захара Прилепина укључена су у наставни програм пет руских универзитета, као обавезна или препоручена испитна литература. Лауреат је бројних руских и иностраних награда. По његовим делима направљене су позоришне представе и о њему је 2012. године снимљен документарни филм.

Од 2003, када је почео да пише, Захара Прилепина у Русији сматрају највећим живим писцем, а 12 језика на које су преведена његова дела, сведоче о томе да ни свет није остао равнодушан према овом изванредном приповедачком дару. 

У „Осмици“ је осам прича у традицији прозе Захара Прилепина – ликови настављају стремљења његових ранијих јунака да се, из најплеменитијих побуда, дочепају правде и истине. Дрски и неустрашиви у тој својој тежњи, они по сваку цену постижу резултат, али то је увек – друго лице истине којој су тежили, наличје које нису имали у виду. Снага изражене побуде за редом и жестина уверености да се то може постићи вољом појединаца мотивисали су режисера Алексеја Учитеља да исте 2012. године, кад је објављено прво издање ове књиге у Русији, сними и дугометражни филм „Осмица“, а позоришна представа редитеља Владимира Деља „Саслушање“, по истоименој причи из ове књиге, распродата је месецима унапред.

Ова књига („Осмица“) је премијерни превод на страни језик – српски.

 

* Исти програм се реализује и у Гимназији „Јован Јовановић Змај“ (руски центар) у 16 сати

*Програм ће бити одржан и у Гимназији „Лаза Костић“на Телепу, Лазе Лазаревића 1 (улаз из Ћирила и Методија) у 12,30 сати

 

Захар Прилепин

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања