event_note Трибине
17.10.2013 access_time 20 сати

„Војводина-историјски смисао и савремене перспективе“

location_on Трибина младих
event_note Трибине
17.10.2013 access_time 20 сати

„Војводина-историјски смисао и савремене перспективе“

location_on Трибина младих

Logo Tribina+KCNS goreТрибина на тему:

Војводина – историјски смисао и савремене перспективе

Тип Трибине: дебатни

Гости: Ранко Кончар – Доктор историјских наука, дугогодишњи професор и шеф катедре за Историју на филоозофском факултетату у Новом Саду

Слободан Орловић – Доктор правних наука, доцент на Правном Факултету у Новом Саду, аутор више научних и стручних радова

Тема: На Трибини ће о Војводине говорити стручни и компетентни предавачи (универзитетски професори) који су прихватили да изнесу своја виђења на ову тему, док њихови различити углови свеукупног сагледавања историјског и савременог контекста Војводине осигуравају дебатни карактер Трибине. Приступ теми ће бити интердисциплинаран што свакако њена квалитетна обрада захтеве. Биће речи о историјском смислу настанка и развитка идеје Војводине и савременом тенутку у ком се она налази. Такође ће  се говорити о актуелним решењима, која подразумевају правне облике њеног дефинисање, а која су најбоља и најкориснија за њене грађане.

1.      Историјски контекст настанка, смисла и развитка саме идеје Војводине, борбе за њено остварење, као и периоди када је она на различите начине реализована, биће тема коју ће елаборирати предавачи у првом делу Трибине.

2.      Други део Трибине ће бити посвећен актуелном тренутку у ком се покрајина налази. Њеном тренутном дефинисаном правном оквиру у саставу Републике Србије са освртом на легалност актуелног Статута. Такође биће речи о томе да ли је потребно прецизирање положаја Војводине, пошто постоје друштвено-политичке снаге које се залажу за њено правно одређивање у оквиру актуелног Устава, али и оне које сматрају да би најоптималније било да се до статуса покрајине дође кроз уставне промене.

3.      После наизменичног излагања предавача, које ће трајати свеукупно 45-60 минута, публика ће у трећем делу Трибине добити шансу да постави питања на тему, као и да  искаже евентуална своја запажања и констатације. Трибина има научни карактер који ће демонстрирати предавачи, а који треба да прихвати и публика, те да питања буду формулисана у том духу.

Позивамо све заинтересован, нарочито младе, да се одазову и присуствују Трибини која има за тему свакако високо битна и актуелна питања за све грађане Војводине.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања