event_note Izložba
16.03.2015 - 19.03.2015 access_time 20 časova

UGLJEŠA COLIĆ – IZLOŽBA SLIKA

location_on Tribina mladih
event_note Izložba
16.03.2015 - 19.03.2015 access_time 20 časova

UGLJEŠA COLIĆ – IZLOŽBA SLIKA

location_on Tribina mladih

 

„Bermudski trougao telesnosti“

ugljesa2

Izložba slika Uglješe Colića „Bermudski trougao telesonosti“ biće otvorena u ponedeljak 16. marta u 20 časova na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada. Izložba će se moći pogledati do 19. marta.

„Colića ne zanima lepa telesnost u njenoj ideološkoj komercijalnoj provokaciji, ali ni samo kao eventualni dokaz njegovog istančanog slikarskog obrazovanja, već zbog toga što nas umetnik prikazujući lepu telesnost kao takvu, dakle, bez prostorne veze sa nekim, bilo kojim drugim predmetom odmah, upravo tim postupkom suočava sa metafizičkim pitanjem o izvoru lepote kao lepote. Colićevi aktovi poznaju samo lepu telesnost i nijedan drugi predmet koji bi odnosnom sugerisao neko izvanjsko značenje lepote. Svaka veza lepe telesnosti sa nekim predmetom otvara telesnosti prostornost, pitanje o njenom odnosu sa drugim predmetima, ali tada to nije akt koji smisao lepote uopšte ima kao svoju osećajnu osnovu, već ostaje samo jedna određena telesna privlačnost koja ostaje utopljena u nju. Colić to ne želi jer, čini mi se, njegovu umetnost u ovom trenutku zanima da samo u aktu i samo aktom otkriva mogućnost jednog dubljeg, metafizičkog izražavanja i razumevanja osećajnosti lepe telesnosti. Ne treba propustiti i važno zapažanje da Uglješa Colić pitanje o smislu lepote kao takve snažno naglašava upravo time što nijedan njegov akt ne tematizuje lik slikane osobe, ne naznačava nikakav karakter osobe, te tako, čini mi se, neobično hrabro, duhovno i umetnički izazovno akt postavlja kao pitanje o smislu lepe telesnosti kao takve, kao dakle jedno filozofsko pitanje. Zato akt Uglješe Colića doživljavam i kao jedno dublje, istovremeno filozofsko i umetničko preispitivanje evropske tradicije u poimanju akta, jer nam otvara pitanje ne samo o individualnoj lepoti, već i o onoj supstancijalnoj, metafizičkoj, bezvremenoj“. Mišo Kulić

ugljesa

BIOGRAFIJA

Uglješa Colić (Novi Sad 1989). Srednju školu za dizajn i primenjenu umetnost „Bogdan Šuput“ završio u Novom Sadu. Akademiju lepih umetnosti u Beogradu završio u klasi profesora mr Saše Filipovića, odsek slikarstvo. Na istoj Akademiji je završio master studije iz slikarstva i stekao stručni naziv master likovni umetnik. Do sada je imao 20 samostalnih i tridesetak grupnih izložbi. Učestvovao je na tridesetak likovnih kolonijau zemlji i inostranstvu. Član je Udruženja Nezavisnih Umetnika Novi Sad. Živi i sanja u Novom Sadu.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja