event_note Изложба
16.03.2015 - 19.03.2015 access_time 20 часова

УГЉЕША ЦОЛИЋ – ИЗЛОЖБА СЛИКА

location_on Трибина младих
event_note Изложба
16.03.2015 - 19.03.2015 access_time 20 часова

УГЉЕША ЦОЛИЋ – ИЗЛОЖБА СЛИКА

location_on Трибина младих

 

„Бермудски троугао телесности“

ugljesa2

Изложба слика Угљеше Цолића „Бермудски троугао телесоности“ биће отворена у понедељак 16. марта у 20 часова на Трибини младих Културног центра Новог Сада. Изложба ће се моћи погледати до 19. марта.

„Цолића не занима лепа телесност у њеној идеолошкој комерцијалној провокацији, али ни само као евентуални доказ његовог истанчаног сликарског образовања, већ због тога што нас уметник приказујући лепу телесност као такву, дакле, без просторне везе са неким, било којим другим предметом одмах, управо тим поступком суочава са метафизичким питањем о извору лепоте као лепоте. Цолићеви актови познају само лепу телесност и ниједан други предмет који би односном сугерисао неко извањско значење лепоте. Свака веза лепе телесности са неким предметом отвара телесности просторност, питање о њеном односу са другим предметима, али тада то није акт који смисао лепоте уопште има као своју осећајну основу, већ остаје само једна одређена телесна привлачност која остаје утопљена у њу. Цолић то не жели јер, чини ми се, његову уметност у овом тренутку занима да само у акту и само актом открива могућност једног дубљег, метафизичког изражавања и разумевања осећајности лепе телесности. Не треба пропустити и важно запажање да Угљеша Цолић питање о смислу лепоте као такве снажно наглашава управо тиме што ниједан његов акт не тематизује лик сликане особе, не назначава никакав карактер особе, те тако, чини ми се, необично храбро, духовно и уметнички изазовно акт поставља као питање о смислу лепе телесности као такве, као дакле једно филозофско питање. Зато акт Угљеше Цолића доживљавам и као једно дубље, истовремено филозофско и уметничко преиспитивање европске традиције у поимању акта, јер нам отвара питање не само о индивидуалној лепоти, већ и о оној супстанцијалној, метафизичкој, безвременој“. Мишо Кулић

ugljesa

БИОГРАФИЈА

Угљеша Цолић (Нови Сад 1989). Средњу школу за дизајн и примењену уметност „Богдан Шупут“ завршио у Новом Саду. Академију лепих уметности у Београду завршио у класи професора мр Саше Филиповића, одсек сликарство. На истој Академији је завршио мастер студије из сликарства и стекао стручни назив мастер ликовни уметник. До сада је имао 20 самосталних и тридесетак групних изложби. Учествовао је на тридесетак ликовних колонијау земљи и иностранству. Члан је Удружења Независних Уметника Нови Сад. Живи и сања у Новом Саду.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања