event_note Tribine
13.12.2017 - 13.12.2017 access_time 18:00

Tribina “Zelena prestonica Evrope – SKANDINAVSKA PRIČA” 13. decembra u Klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra

location_on Tribina mladih
event_note Tribine
13.12.2017 - 13.12.2017 access_time 18:00

Tribina “Zelena prestonica Evrope – SKANDINAVSKA PRIČA” 13. decembra u Klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra

location_on Tribina mladih

U okviru ciklusa Zelena debata, tribina “Zelena prestonica Evrope –SKANDINAVSKA PRIČA”, biće održana u sredu 13. decembra u 18 časova u Klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada. Autor i moderator je Danilo Koprivica, a na tribini će, osim autora, govoriti: Ivan Kalc –dipl. inženjer arhitekture i Marija Stanojević i Katarina Savić – studentkinje završne godine arhitekture i urbanizma.

 

Zelena debata je forma susretanja stručne i upućene laičke javnosti, institucionalnih i vaninstitucionalnih zainteresovanih strana, na teme iz oblasti kulture urbanog življenja. Devetnaesta po redu Zelena debata, nosi naslov „Skandinavske priče“, a govoriće se o iskustvima najzelenijih Evropskih gradova sa prostora Skandinavije.

Koliko su Stokholm i Kopenhagen ispred nas, u smislu zelenih standarda, i da li su njihovi koncepti primenjivi i u našim uslovima,  čućemo od „Zelenih vodiča“ sa autentičnim iskustvom.

Ivan Kalc – diplomirani inženjer arhitekture, specijalizovao se iz oblasti održivog razvoja na univerzitetima u Norveškoj i Švedskoj (NTNU i KTH). Dobitnik je više nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu. Bavi se temama kao što su energetska efikasnost u zgradarstvu i upotreba obnovljivih izvora energije. Njegov rad je podržao Climate KIC, najveća evropska mreža kompanija i institucija koje imaju povoljan uticaj na klimatske promene.  Od početka 2016. godine je član Upravnog odbora Društva arhitekata Novog Sada (DaNS).

Marija Stanojević i Katarina Savić su studentkinje završne godine arhitekture i urbanizma. Profesionalni afinitet i iskustvo boravka u Kopenhagenu su dovoljna preporuka za nastavak interesantne  priče o zelenom iskustvu glavnog grada Danske.

Uz podršku FB stranice NSU-Uživo sa novosadskih ulica, https://www.facebook.com/nsuzivo.rs/, koju danas prati preko 100.000, ljudi pretežno mlađih sugrađana, saznaćemo kakav je stav Novosađana prema ideji da se izgradi „biciklistički auto-put“ na relaciji studentski kampus – centar grada. Bila bi to saobraćajna trasa sa dve velike i dobro obezbeđene garaže, sa što manje ukrštanja sa drugim saobraćajnim površinama i pravom prvenstva za bicikliste, u slučaju ako bi  do ukrštanja  sa drugim učesnicima u saobraćaju ipak došlo.

Upoznajemo se,  debatujemo, umrežavamo ideje i snagu i premrežavamo Novi Sad, na novoj sesiji Zelene debate.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja