event_note Трибине
13.12.2017 - 13.12.2017 access_time 18:00

Трибина „Зелена престоница Европе – СКАНДИНАВСКА ПРИЧА“ 13. децембра у Клубу „Трибина младих“ Културног центра

location_on Трибина младих
event_note Трибине
13.12.2017 - 13.12.2017 access_time 18:00

Трибина „Зелена престоница Европе – СКАНДИНАВСКА ПРИЧА“ 13. децембра у Клубу „Трибина младих“ Културног центра

location_on Трибина младих

У оквиру циклуса Зеленa дебатa, трибина „Зелена престоница Европе –СКАНДИНАВСКА ПРИЧА“, биће одржана у среду 13. децембра у 18 часова у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и модератор је Данило Копривица, а на трибини ће, осим аутора, говорити: Иван Калц –дипл. инжењер архитектуре и Марија Станојевић и Катарина Савић – студенткиње завршне године архитектуре и урбанизма.

 

Зелена дебата је форма сусретања стручне и упућене лаичке јавности, институционалних и ванинституционалних заинтересованих страна, на теме из области културе урбаног живљења. Деветнаеста по реду Зелена дебата, носи наслов „Скандинавске приче“, а говориће се о искуствима најзеленијих Европских градова са простора Скандинавије.

Колико су Стокхолм и Копенхаген испред нас, у смислу зелених стандарда, и да ли су њихови концепти примењиви и у нашим условима,  чућемо од „Зелених водича“ са аутентичним искуством.

Иван Калц – дипломирани инжењер архитектуре, специјализовао се из области одрживог развоја на универзитетима у Норвешкој и Шведској (НТНУ и КТХ). Добитник је више награда и признања у земљи и иностранству. Бави се темама као што су енергетска ефикасност у зградарству и употреба обновљивих извора енергије. Његов рад је подржао Climate KIC, највећа европска мрежа компанија и институција које имају повољан утицај на климатске промене.  Од почетка 2016. године је члан Управног одбора Друштва архитеката Новог Сада (ДаНС).

Марија Станојевић и Катарина Савић су студенткиње завршне године архитектуре и урбанизма. Професионални афинитет и искуство боравка у Копенхагену су довољна препорука за наставак интересантне  приче о зеленом искуству главног града Данске.

Уз подршку ФБ странице НСУ-Уживо са новосадских улица, https://www.facebook.com/nsuzivo.rs/, коју данас прати преко 100.000, људи претежно млађих суграђана, сазнаћемо какав је став Новосађана према идеји да се изгради „бициклистички ауто-пут“ на релацији студентски кампус – центар града. Била би то саобраћајна траса са две велике и добро обезбеђене гараже, са што мање укрштања са другим саобраћајним површинама и правом првенства за бициклисте, у случају ако би  до укрштања  са другим учесницима у саобраћају ипак дошло.

Упознајемо се,  дебатујемо, умрежавамо идеје и снагу и премрежавамо Нови Сад, на новој сесији Зелене дебате.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања