event_note Трибине
21.12.2017 - 21.12.2017 access_time 19.00

Трибина “XX век – сенке над Србијом” 21. децембра у 19 часова у Клубу „Трибина младих“ Културног центра

location_on Трибина младих
event_note Трибине
21.12.2017 - 21.12.2017 access_time 19.00

Трибина “XX век – сенке над Србијом” 21. децембра у 19 часова у Клубу „Трибина младих“ Културног центра

location_on Трибина младих

Предавање “XX век – сенке над Србијом” одржаће се у четвртак, 21. децембра у 19 часова у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач је Милован Балабан, историчар. 

XX век је прошао, али овај век је свакако у многоме условљен оним што се збивало у претходном. Утисак је да је Србима прошли век био поразан. Најпре због тога што су своју модерну државу, изниклу на устанцима Карађорђа и Милоша почетком XIX века, као и државотворном политиком током истог века, утопили у неизвесност велике заједнице Јужно-Словенских народа, која од 1929. године и званично носи име Југославија.

Услед сложености, али рекли би и битности за осветљавање нових националних путоказа, наша се интелектуална и духовна елита бави тумачењем прошлог века, а закључци које изводи су често опречни и различити. Отуда ће покушај реконструкције догађаја у прошлом веку и бити тема предстојеће трибине. На трибини ће се пре свега покушати објаснити како је светлост, која кроз духовно искуство осветљава пут нације, напуштана од стране српске елите, те је тиме омогућено да на место проверених путоказа примат у културном, интелектуалном и политичком животу преузму теорије, плодови туђег искуства, које су као сенке наткривале националне и државне крманоше и заводиле читаву нацију на погрешна решења и погрешне путеве.

Но, није све било лоше у две Југославије, настале као продукт великих сила (прва и као воља српске елите, а друга својим уређењем и свеукупним конструктом више наметнута Србима). Штавише, оне су схваћене, поготово прва, од доброг дела елите, као решење српског питања и коначно уједињење народа у једној држави. Ипак, тај оквир (и прва и друга Југославија) је био нешто страно српском схватању народа и нације, српском духовном искуству и заветном опредељењу.

На трибини ће бити учињен покушај да се овај сложен временски период, пропуштене шансе, остварене амбиције, као и оно кључно, а то је одступање од српског националног духовног искуства, као најбитнијег за оријентацију и очување смисла заједнице, објасни праћењем три кључне личности, три кључна владара, који су владали Србима током XX века. У питању су наравно Краљ Петар I Ослободилац, Краља Алекасандар I Ујединитељ и Јосип Броз Тито, човек који није био Србин, али га је наметнула светска интернационала и везе које је имао и са истоком, а нарочито са западом, одредивши га да одигра, уздајући се највише у Србе, кључну улогу у вишедеценијском хладном рату.

На предавању ће бити апострофирана духовна тачка гледишта, оно што се види из духовног угла, што можда најбоље објашњава сложене процесе и путеве српске националне заједнице током XX века. Не занемарујући интелектуалне, политичке и културне процесе, битне за функционисање сваке заједнице и државе, круцијално за сваку нацију је духовно искуство. У којој мери је оно код вођства Срба игнорисано и какаве поуке треба да извучемо из тога, биће покушано да се објасни на трибини.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања