event_note Трибине
19.06.2018 - 19.06.2018 access_time 17:00

Трибина „ВРЕМЕ ПРЕПОРОДА: РУСИНИ И СТВАРАЊЕ КРАЉЕВИНЕ СХС/ЈУГОСЛАВИЈЕ” 19. јуна у Клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих
event_note Трибине
19.06.2018 - 19.06.2018 access_time 17:00

Трибина „ВРЕМЕ ПРЕПОРОДА: РУСИНИ И СТВАРАЊЕ КРАЉЕВИНЕ СХС/ЈУГОСЛАВИЈЕ” 19. јуна у Клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих

Трибина „ВРЕМЕ ПРЕПОРОДА: РУСИНИ И СТВАРАЊЕ КРАЉЕВИНЕ СХС/ЈУГОСЛАВИЈЕ” биће одржана у уторак, 19. јуна у 17 часова у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. 

Предавање ће бити одржано на српском језику. Предавачи ће бити истакнути русински интелектуалци и научници:

  1. Проф. др Јанко Рамач,
  2. Проф. др Јаков Кишјухас,
  3. Проф. др Ђура Харди,
  4. Академик Јулијан Тамаш,
  5. Ђура Лаћак, књижевник и публициста

Модератор: Михал Рамач, новинар и књижевник

Предавање посвећено учешћу Русина у присаједињењу Војводине Краљевини Србији, с освртом на културни, просветни и национални препород Русина у Краљевини СХС, односно Југославији.

Ове године обележава се 100-годишњица Велике народне скупштине у Новом Саду, 25. новембра 1918., којом је председавао гркокатолички парох у Новом Саду, протојереј Јован Храниловић. Русине је на том историјском скупу представљао 21 делегат. На тај начин су Русини, којих је у оно време у Бачкој било око 12 хиљада, дали значајан допринос доношењу историјских одлука.

Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца проглашена је 1. децембра 1918. Државни врх ценио је улогу Русина у раду Велике народне скупштине и свестрано је подржао развој њиховог националног и културног живота. У новој држави створени су услови за културни и друштвени препород русинске заједнице. Већ 2. јула 1919., уз учешће протојереја Храниловића, представници Русина из Бачке и Срема оснивају Русинско народно просветно друштво. Била је то прва русинска национална организација, која је током наредне две деценије била носилац културно-просветног живота русинске заједнице у новој држави Јужних Словена.

Русини су данас пуноправни грађани Републике Србије, која им омогућава остваривање националних права у складу с европским стандардима, што подразумева развој културе, образовања и информисања на матерњем језику, неговање традиције, језика и обичаја, те очување верског и националног идентитета.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања