event_note Трибине
28.05.2018 - 28.05.2018 access_time 19.00

Трибина „Виртуелна комуникација и стварна одговорност“ 28. маја у Клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих
event_note Трибине
28.05.2018 - 28.05.2018 access_time 19.00

Трибина „Виртуелна комуникација и стварна одговорност“ 28. маја у Клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих

У оквиру циклуса Зеленa дебатa, трибина „Виртуелна комуникација и стварна одговорност“, биће одржана у понедељак,  28. маја у 19 часова у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и модератор је Данило Копривица, а гости на трибини биће проф. др Иштван Бикит, професор емеритус, Универзитет у Новом Саду (ПМФ) и доц. др Борис Голубовић, психијатар.

Двадесет четврта по реду  Зелена дебата, замишљена је као пролог наредним сесијама на тему наше спремности да се изборимо са техничким и психолошким захтевима нових канала комуникација.

     Предности виртуелног комуницирања су неспорне, како за пословне намене, тако и за приватно комуницирање. Ипак, неспорно је и постојање њених потенцијално или стварно штетних ефеката. То се односи на недовољно испитане мерљиве ефекте ЕМ зрачења, али и на немерљиве, али очигледне последице на психу комуникатора. Нарочито оних, који у новим алатима и каналима комуникације, виде прилику за бег од стварности или упражњавање старих порока, попут виртуелног коцкања и виртуелне проституције.

     Проф. др Иштван Бикит је професор емеритус на катедри за нуклерарну физику ПМФ у Новом Саду и изузетан експерт за тему која нас овом приликом интересује – присутност и последице ЕМ зрачења током коришћења нових комуникационих уређаја. Биће то прилика да сазнамо чињенице о јачини персоналних извора ЕМ зрачења, о начину њихове правилне употребе, као и о адекватном одлагању персоналног електронског отпада.

     Доц. др Борис Голубовић са Клинике за психијатрију КЦВ је лекар са дугогодишњим референтним искуством, али и експерт који је у више наврата запажено скретао пажњу  јавности на стање квалитета живота у нашој земљи. Почетком прошле године, многи медији су пренели његову изјаву да је током 2016. године на Клиници лечено око 2.000 пацијената, а да је хитно збринуто двоструко више људи. Значајан део узрока за овакво стање, он види у убрзаном темпу живота и захтевима и последицама технолошке револуције. У вези са тим он ће се посебно осврнути на „нове могућности“ за упражњавање старих порока посредством виртуелне комуникације.

     Ово неће бити само прича о интересантним и корисним научним и професионалним чињеницама, већ и ретка прилика да добијете конкретне одговоре од еминентних стручњака. Да сазнате зашто је у неким земљама ограничена употреба мобилних уређаја малолетним лицима, као и да се упознате са опасностима које вребају претежно млађу популацију.

     Упознајемо се,  дебатујемо, умрежавамо идеје и снагу и премрежавамо Нови Сад, на новој сесији Зелене дебате.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања